Svježe, vazdušaste, ukusne i sočne, a veganske – ovako se mogu opisati ove pogačice.

Sastojci:

  • 400 g krompira
  • 200 g brokula
  • 3 crvena luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2 grančice timijana
  • 2 kašike susama
  • So i biber po ukusu
  • Bademovo mlijeko
  • 1 pakovanje lisnatog tijesta

Postupak:

Razdvojiti brokule na male dijelove. Oguliti krompir i isjeći ga na sitne kockice. Prokuhati krompir u posoljenoj vodi. Pred kraj, dodati brokule. Skuhano povrće procijediti i ostaviti sa strane, prenosi ultra.ba.

Isjeći bijeli luk i izdinstati ga na malo ulja, dodati so i biber. Zatim dodati usitnjen ruzmarin, timijan i bijeli luk. Na kraju dodati krompir i brokule, i promiješati.

Zagrijati rernu na 180 stepeni.

Lisnato tijesto isjeći na pravougaonike i filovati do pola. Preklopiti preostalim tijestom i pritisnuti krajeve prstima. Rubove utisnuti viljuškom. Nožem napraviti 2-3 male rupice na svakom pravougaoniku, kako bi se oslobađala toplota. Premazati bademovim mlijekom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni 16-18 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Uživaj u svojim pogačicama dok su još tople!