Studentski recepti: Napravite tjesteninu sa umakom od susama

Ovaj recept je poznat i pod nazivom Ma Jiang Man, kao uobičajena ulična hrana na Tajvanu.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Pikantna tjestenina sa umakom od susama je kremasta, savršeno začinjena i jednostavna za napraviti! Ugodna i zadovoljavajuća veganska večera. Ovaj recept je poznat i pod nazivom Ma Jiang Man, kao uobičajena ulična hrana na Tajvanu.

Za umak od susama je potrebno:

  • 2 kašike Tahini ili susamove paste
  • 4 kašike maslaca od kikirikija
  • 2-3 kšike laganog sojinog umaka (po ukusu)
  • 1 kašičica rižinog octa
  • 2-3 kašičice šećera
  • 1/2 šolje tople vode
  • 2 kašičice preprženog susamovog ulja

Za serviranje je potrebno:

  • Tostirano sjeme susama
  • Sjeckani kikiriki
  • Krastavac, narezan
  • Svježi bosiljak
  • Mladi luk
  • Čili ulje, po ukusu (to je ono što jelo čini začinjenim!)

Postupak:

U srednju posudu dodati sve sastojke za umak od susama osim tople vode i dobro promiješati. Polako umutiti toplu vodu u umak, zatim probati i dodati začine po ličnim željama. Ostatak umaka može stajati u frižideru sedam dana, prenosi Ultra.

Skuhati željenu tjesteninu prema uputstvu na pakovanju, a zatim preliti umakom od susama. Jelo ukrasiti krastavcem, mladim lukom, bosiljkom, preprženim sjemenkama susama, sjeckanim kikirikijem i obilnom kišicom čili ulja! Poslužiti toplo i uživati!