Studentski recepti: Napravite tjesteninu sa umakom od susama

Ovaj recept je poznat i pod nazivom Ma Jiang Man, kao uobičajena ulična hrana na Tajvanu.
Pikantna tjestenina sa umakom od susama je kremasta, savršeno začinjena i jednostavna za napraviti! Ugodna i zadovoljavajuća veganska večera. Ovaj recept je poznat i pod nazivom Ma Jiang Man, kao uobičajena ulična hrana na Tajvanu.
Za umak od susama je potrebno:
- 2 kašike Tahini ili susamove paste
- 4 kašike maslaca od kikirikija
- 2-3 kšike laganog sojinog umaka (po ukusu)
- 1 kašičica rižinog octa
- 2-3 kašičice šećera
- 1/2 šolje tople vode
- 2 kašičice preprženog susamovog ulja
Za serviranje je potrebno:
- Tostirano sjeme susama
- Sjeckani kikiriki
- Krastavac, narezan
- Svježi bosiljak
- Mladi luk
- Čili ulje, po ukusu (to je ono što jelo čini začinjenim!)
Postupak:
U srednju posudu dodati sve sastojke za umak od susama osim tople vode i dobro promiješati. Polako umutiti toplu vodu u umak, zatim probati i dodati začine po ličnim željama. Ostatak umaka može stajati u frižideru sedam dana, prenosi Ultra.
Skuhati željenu tjesteninu prema uputstvu na pakovanju, a zatim preliti umakom od susama. Jelo ukrasiti krastavcem, mladim lukom, bosiljkom, preprženim sjemenkama susama, sjeckanim kikirikijem i obilnom kišicom čili ulja! Poslužiti toplo i uživati!
STUDOMAT.BA