“Ako želiš biti vođa moraš imati fakultet”: Evo šta je bitno ako brzo želite naći posao

Najveći broj sudionika ankete smatra da diploma nije toliko bitna koliko spretnost i znanje u obavljanju posla.


Graduation Diploma of Excellence
Ilustracija: Envato

Prema podacima iz 2015. godine, čini se da je fakultetska diploma postala imperativ među mladima. Prije četrdesetak godina samo je 3,6 posto stanovnika imalo fakultetsko obrazovanje, a danas 97 posto djece završava srednju školu, a devet od deset njih upisuje fakultet.

Dok istovremeno srednje zanatske, strukovne i obrtničke škole zjape prazne pa se kvote teško ili nikako popunjavaju, unatoč izdašnim stipendijama i garanciji zaposlenja nakon obrazovanja, ideja da je diploma jedini ispravan put do dobrog zaposlenja i dalje je vrlo živa na Balkanu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na portalu EduCentar trenutno je aktualno anketno pitanje “Smatrate li da je razina obrazovanja bitna za pronalazak zaposlenja?

Osim ponuđenih odgovora, svi koji sudjeluju u anketi imaju priliku napisati i kratki komentar pojašnjenja. Najveći broj sudionika ankete smatra da diploma nije toliko bitna koliko spretnost i znanje u obavljanju posla.

Ako si dobar u svom poslu nije važan ni smjer ni razina obrazovanja, odabralo je 148 sudionika ankete.

Nadalje, neki sudionici smatraju da su u većini slučajeva radnici sa SSS bolji radnici od visokoobrazovanih te da ako si dosljedan, marljiv i odgovoran i znaš se prilagoditi timu i potrebama posla, možeš sve naučiti, piše Moj Faks.

Sljedeći najveći broj sudionika (njih 131) odabrao je odgovor da je “s nekim razinama lakše pronaći posao”. U komentarima su onda iznosili mišljenja o tome koja su to najtraženija zanimanja te u kojim se poslovima najlakše zaposliti.

Lijekari, naučnici, profesori, pravnici… Zanimanja koja su se gradila dugo i predstavljaju osnovu društva ne mogu raditi pojedinci sa završenim ‘kursem’. Jednako kao što je i svim navedenima samo znanje bez iskustva zapravo jedva korisno, piše u jednom od komentara insinuirajući da je vss sprema ipak recept za lakše zaposlenje.

Najbolje je imati jaku vezu, smatra pak drugi sudionik ovog istraživanja.

Od ostalih profesija i stepena obrazovanja spominju se: digitalni marketing, pravo, ekonomija, elektrotehnika, posao pilota, vss stepen obrazovanja, dok jedan od sudionika ankete smatra da „moraš imati fakultet ako želiš biti vođa“. Najmanji broj sudionika (njih samo 58) pak smatra da je “važniji smjer obrazovanja” od razine pa kao perspektivne poslove navode: pekar, pilot, veterinarski tehničar, grafičar, vozač i vojnik.