Krilca spremljena na ovaj način jednostavno su neodoljiva, peku se u pećnici dok ne postanu savršeno hrskava, a potom stavljaju u umak od meda i bijelog luka. Kada jedete pileća krilca u restoranu, oni ih najčešće peku u dubokom ulju, što nije zdravo.
Pileća krilca iz pećnice hrskava su i manje masna. Ne morate se brinuti o brisanju masnih mrlja jer nema prskanja. Stavite papir za pečenje u pleh i samo ga bacite kad završite, piše hayat.ba.
Tajna savršeno hrskavih pilećih krilca iz pećnice:
- dobro ih prebrišite ubrusom prije nego što ih uvaljate u brašno
- brašno ne smije biti zgrudvano
- provjerite je li pećnica zagrijana prije nego što ubacite krilca da se peku.
Potrebni sastojci:
- 50 razdvojenih pilećih krila
- 40 g brašna
- so i biber po želji
- dvije kašike ulja.
Umak:
- 125 ml meda
- 60 ml sojinog umaka
- 4 čehna bijelog (nasjeckanog)
- 1 kašika đumbira (isjeckajte svjež ili uzmite đumbir u vrećici)
- pola kašičice mljevene paprike (ako više volite čili, stavite njega)
- 80 ml vode
- 1 kašičica kukuruznog škroba.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni Celzija, ostavite krilca u hladnoj vodi, nekih desetak minuta, zatim ocijedite vodu, obrišite ih salvetom ili krpom dok ne postanu potpuno suha.
Pomiješajte so i biber s brašnom pa uvaljajte krilca u smjesu. Otresite višak brašna pa ih premažite uljem. Poredajte krilca u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih 35 minuta, nakon dvadeset minuta okrenite ih na drugu stranu.
Za to vrijeme pomiješajte sastojke za umak u manjoj posudi. Kada zakuha, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka dok se ne zgusne, nekih pet do deset minuta.
Izvadite krilca iz pećnice, uvaljajte jedno po jedno u umak i vratite ih u pećnicu da se peku još dest minuta (pet minuta jedna strana, pet minuta druga strana).
Servirajte ih dok su vruća.