Originalna receptura ovog tradicionalnog irskog deserta podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza…

Irski kolač s jabukama je vrlo jednostavan, ali fin tradicionalni desert na Zelenom Otoku. Iako se može jesti i jede se tijekom cijele godine, mnogi su ga poslužili upravo na Dan sv. Patrika – irskog zaštitnika – koji se slavi 17. marta svake godine, prenosi punkufer.hr

Originalna receptura podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza. Danas se kolač priprema u pećnici, a može se iskoristiti bilo koja vrsta jabuka.

Sastojci:

  • 200 grama šećera
  • 120 grama brašna
  • 30 grama nasjeckanih oraha
  • 4 jabuke
  • 4 žlice omekšanog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Izmiksajte zajedno omekšan maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu.

3. Jabuke operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na tanke kriške. Ubacite ih u smjesu.

4. Dodajte ekstrakt vanilije, jaje i narezane orahe. Dobro promiješajte.

5. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, naribani muškatni oraščić i brašno.

6. U brašno ulijte mokre sastojke i sve dobro promiješajte.

7. Prelijte smjesu u namašćeni lim za pečenje.

8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja.

9. Posipajte sa šećerom u prahu prije posluživanja.