Otkrijte tajnu kako pripremiti najbolji i najhrskaviji domaći pomfrit!

Krompirići, pommes frites, pomfrit… Sve su to nazivi za slasne hrskave krompire narezane na trakice i pržene u ulju. Kako je pomfrit nastao, nije posve sigurno jer postoje dvije teorije.

Prva kaže da su siromašni stanovnici Belgije imali običaj da svako njihovo jelo sadrži i male pohane ribice. Kako su se u zimskim mjesecima jezera smrzavala, nisu mogli upecati svoj obrok pa su umjesto ribica kao prilog stavljali pržene duguljaste krompire.

Vjerovatnije je da je pomfrit nastao Francuskoj, samo što to nikad nije dokazano. Naziv “french fries” dobili su od američkih vojnika koji su tokom Prvog svjetskog rata bili na službi u Belgiji gdje su jeli njihove pržene krompiriće koje su prozvali francuskim krompirima zbog francuskog jezika koji se tamo koristi.

Otkrijte tajnu kako pripremiti najbolji i najhrskaviji domaći pomfrit! Najbitnije je iz krompira ukloniti škrob i vlagu, a to ćete postići duplim prženjem.

Sastojci

  • 1 kg krompira
  • sol

Priprema

  1. Krompir ogulite i narežite na debljinu otprilike 1 cm, pazeći da svi budu iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekli.
  2. Narezani krompir namočite u hladnoj vodi, minimalno jedan sat prije pečenja, a najbolje preko noći. Što ćete dulje namakati krompir biti će hrskaviji jer će namakanjem izgubiti škrob.
  3. Krompire zatim dva puta isperite hladnom vodom i dobro posušite čistom kuhinjskom krpom, piše Hayat.
  4. Zagrijte ulje do 150 stepeni, dodajte manju količinu krompirića i pržite ih 5-6 minuta. Šupljikavom kašikom ih izvadite na kuhinjski ubrus.
  5. Ulje zagrijte na 200 stepeni, ubacite već pržene krompiriće na dodatnih 5 minuta, dok ne porumene. Pečene krompiriće izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak ulja.

Gotove, vruće krompiriće posolite i poslužite uz najdraži umak.