Studentski poslovi: Koje su prednosti online poslovanja?

Ovo su neke od prednosti online poslovanja.


Woman Shopping Online With Laptop And Smartphone Buying Shoes Indoor

Online poslovanje danas nije više mit, ovaj način poslovanja postala je naša stvarnost te joj se ne trebamo opirati nego prepustiti. Jednostavno postoji previše prednosti online poslovanja u odnosu na tradicionalne poslove da bi se oni zanemarili. Počevši od toga da se radi od kuće i da ne morate plaćati troškove puta odnosno prevoza i da se nalazite na udobnijem i opuštenijem mjestu prednosti se samo nižu.

U prednosti online poslovanja ubrajaju se raznovrsnost, vi možete zarađivati putem Interneta na razne načine, od toga da radite kao web developer, pisac odnosno bloger, pa do toga da snimate video sadržaj za YouTube. Opcija je mnogo i na vama je samo da odlučite šta želite raditi.

24/7 dostupnost

Za razliku od tradicionalnog posla koji vas ograničava samim tim što morate određeno vrijeme provesti u putovanju do vašeg posla ili ako imate vlastiti biznis ne možete ga držati otvorenim 24/7. Vaši radnici se moraju odmoriti i ne možete ih prisiljavati da konstanto rade. Međutim kada pogledamo online prodavnice one su otvorene 24/7, a pri tome njime upravlja set komandi koje ste vi postavili tako da ne morate plaćati fizičkog radnika. Vaše je samo da platite dobar hosting kako bi vaša web prodavnica radila brzo i efikasno i čak dok spavate ona će primati narudžbe i automatski slat proizvod na kućna vrata kupca, piše yep.ba.

Također ako radite kao freelancer i imate laptop u kasne noćne sate u vašem krevetu možete obavljati zadatke koje ne bi mogli raditi da imate fiksno radno vrijeme od osam sati.

shopping online 1617546841

Veća ušteda

Troškovi koje imate kada upravljate online prodavnicom su znatno manji od onih koje imate kada vodite fižičku poslovnicu. Ako se odlučite da poslujete online onda zaboravite na kiriju i račune toga u online poslovanju nema. Kao i u vođenju fizičke poslovnice za svaku transakciju vam je potrebna fiskalna kasa kako bi izdali račun, te vam toplo preporučujemo da zaposlite dobrog knjigovođu koji će to sve pratiti i na taj način vam dugoročno uštediti novac.

Kod online poslovanja nema fizičkih radnika, vi ste sami svoj gazda. Uzmimo za primjer velikih online prodavnica koje vrše prodaju na dva ili tri različita kontinenta, a u svom kolektivu imaju dva ili tri zaposlena. Tako da na ovim radnicima je da prate rad online prodavnice i da konstanto provjeravaju da li su sve pošiljke isporučene ostalo se obavlja automatski.

Ipak ako ne želite da vodite klasičnu web prodavnicu nego se bavite web dizajnom, onda vam je dovoljna informacija da sve poslove možete obavljati iz udobnosti vašeg doma, te možete sami zaključiti koliko će vam to doprinijeti do veće uštede novca.

web shop 1617546775

Promocija

Ako govorimo o tradicionalnom oglašavanju u novinama na radiju i televiziji onda govorimo o visokim ciframa koje trebamo izdvojiti za njihove usluge. Dok sa druge strane imamo Internet na kojem za samo par dolara ili eura možemo našu reklamu postaviti na gotovo sve stranice širom svijeta. Naravno kao i u tradicionalnom oglašavanju, novac ograničava našu reklamu, međutim cijena reklamiranja putem Interneta je znatno manja od one u tradicionalnim medijima.

Pored same cijene, reklame na Internetu se objavljuju širom svijeta što širi vašu grupu kupaca i ne ograničava vas na jednu državu ili samo jedna region. E – mail je nadjačao tradicionalnu poštu. Zamislite se u situaciji da se želite reklamirati preko plakata. Cijeli dizajn plakata se morate isprintati u nekoliko hiljada ili stotina primjeraka, mora se uzeti ljepilo da bi se zalijepio i mora se oduzeti vrijeme koje je potrebno ljudima da vaš plakat zalijepe. Internet sve čini jednostavnijim, u online oglašavanju vi ste dužni da sami dizajnirate plakat ili platite dizajnera da to uradi za vas i da vaš plakat putem mail – a pošaljete stotinama ili hiljadama korisnika širom svijeta.

web shopping 1617546808

Jednostavna evidencija poslovanja

Online poslovanje sa sobom i nosi jednostavnom prilikom evidentiranja proizvoda koje ste prodali i prilikom evidencije stanja proizvoda. Zaboravite na komplikovane popise i ručno brojanje proizvoda. Na Internetu je sve jednostavnije, sa samo jednim klikom miša možete dobiti sve informacije servirane ispred vas.

Ovo je važno zbog toga što sebi olakšavate posao i samim tim oslobađate vrijeme provedeno u brojanju robe, te ovo slobodno vrijeme možete produktivno utrošiti u drugi aspekt vašeg posla. Možda ćete više vremena posvetiti promociji ili možda želite da dizajnirate novi dizajn koji planirate da prodajte, bilo kako bilo vrijeme je vaše da ga vi iskoristite kako god želite.

Naravno ako koristite računar, relativno ste ograničeni na jedno mjesto ali ako koristite laptop vaše radno mjesto može biti gdje god želite. Samim tim u bilo koje doba dana ili noći možete provjerit evidenciju kako vaš biznis posluje i na pravo vrijeme reagovat ako dođe do određenih problema. Mnogo je još prednosti koje sa sobom nosi online poslovanje, a na vama je da ih iskoristite i da na taj način obezbijedite sebi bolji život.