Studentski poslovi: Koje su prednosti, a koje su mane rada za vrijeme studija?

Ukoliko razmišljate o tome da pronađete neki posao kojeg ćete obavljati za vrijeme svog studiranja, pogledajte nekoliko prednosti i nedostataka te odluke.


engineering and robotics student

Studentski posao koristan je iz više razloga- možete zaraditi novac koji vam kao studentu uvijek fali, a također i uvježbati disciplinu i naučiti nešto novo. Ipak, prije nego se date u potragu za studentskim poslom, trebate znati prednosti i mane rada u vrijeme studiranja, koje donosi topuniversities.com.

Pokrivanje troškova, ali i dodatna zarada

Neki studenti traže posao zato jer ga zaista trebaju kako bi pokrili troškove fakulteta i osnovnih životnih potreba, dok ga neki pronalaze čisto kako bi se domogli viška novca koje mogu trošiti kako žele. Ipak, novac nije jedino što možete dobiti od studentskog posla. Rad je dobar način da dobijete osjećaj kako je to zaista imati posao u stvarnom svijetu i što znači raditi za druge ljude, kao i kako zapravo izgleda rad s ljudima. To je mnogo drugačije od učenja kojim se bavite na fakultetu, a koje je većinom usamljena aktivnost.

Mogućnost dobre prakse

Moguće je i da pronađete poslić u području za koje se školujete, što će vam doći kao dobra praksa, ali i kao legitimno iskustvo koje možete navesti u životopisu.

Pazite na organizaciju vremena

Naravno, uz ove prednosti, obavljanje studentskog posla ima i svojih mana. Kao prvo i najbitnije, oduzima dosta vremena, koje je svakom studentu gotovo najvrijednija ‘imovina’. Može se dogoditi da zbog privremenog posla i malo zarade žrtvujete vrijeme koje biste trebali provesti na predavanjima ili učeći i obavljajući fakultetske obaveze, što na kraju krajeva može dovesti do otezanja s istima. Također, nakon odrađene smjene na poslu, ako i imate dovoljno vremena, jednostavno ćete biti preumorni i prelijeni za učenje.

time managment 1615132900

Budite realistični

Ne odgrizajte više nego što možete savladati. Jasno je da vas ekstra novac dovodi u iskušenje da odradite što više sati, no budite realistični u pogledu toga koliko zapravo vi možete. Ako si ne osigurate vrijeme za sebe, za odmor i za druženje, vrlo brzo ćete ‘izgorjeti’, što će isisati svu energiju i entuzijazam iz vas.

Tražite posao povezan s onim za što se školujete

Ako ikako možete, pokušajte pronaći studentski posao koji je barem nekako povezan s onime za što se školujete. Ukoliko studirate neki jezik, pokušajte držati instrukcije, a ako studirate novinarstvo, pokušajte se negdje ‘uvaliti’ kako biste vježbali ono za što se obrazujete. Povezujte se s ljudima, pričajte s profesorima i stvarajte mreže poznanstava, jer će vam to u budućnosti itekako pomoći.

lab 1615133020

Nemojte da obaveze pate

Mudro koristite svoje vrijeme, jer ono je najbitnije što vam treba kako biste riješili svoje fakultetske obaveze, te došli do diplome. Zapamtite da ste ‘full time’ student, stoga budite realistični što se tiče posla. Ne želite gledati unatrag i žaliti zbog toga što ste dozvolili da vaš uspjeh na faksu bude žrtva vašeg studentskog posla, ili vaše želje za novcem. Budite sigurni da ste dobro organizirali svoje vrijeme ako biste ispunili svoj akademski potencijal.

Studenti moraju dobro organizirati svoj raspored. Školovanje može biti vrlo zahtjevno, studentski posao može potrošiti mnogo vremena, i vrlo je važno da si ostavite dovoljno vremena za razne aktivnosti, rekreaciju, vježbanje i odmor, rekao je Brendan O’Brien sa Univerziteta Cornell.