Studentski pojmovnik: Ko je apsolvent?

U akademskom svijetu često se susrećemo s raznim terminima koji su specifični za obrazovni sistem, a jedan od njih je i "apsolvent".


students sitting exam hall doing exam university

Riječ “apsolvent” potječe iz latinskog jezika. Dolazi od latinske riječi “absolvere”, koja znači “osloboditi” ili “završiti”.

Advertisements

Definicija apsolventa

Apsolvent je student koji je završio sve predviđene ispite i obaveze prema nastavnom planu i programu, ali još uvijek nije diplomirao, odnosno završio svoj studij. Apsolventska faza označava period između završetka svih ispita i završnog ispita ili izrade završnog rada, kao što su diplomski, magistarski ili doktorski rad, ovisno o vrsti studija.

Dakle, “apsolvent” označava studenta koji je na korak do “oslobođenja” ili završetka studija.

back view girl with trencher with copy space

Važnost apsolventske faze

Apsolventska faza ima važnu funkciju u obrazovnom procesu, jer omogućava studentima da se u potpunosti posvete izradi završnog rada i pripremi za završni ispit ili odbranu rada. Tokom tog perioda, studenti su oslobođeni redovnih nastavnih obaveza i mogu se koncentrirati na istraživanje, pisanje i usavršavanje svog rada.

Apsolventsko stanje može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o propisima fakulteta ili visokoškolske ustanove i dinamici izrade završnog rada. Važno je napomenuti da tokom apsolventske faze studenti i dalje imaju prava i obqveze kao i ostali studenti, kao što su plaćanje školarine, korištenje knjižnice i drugih fakultetskih resursa.

Advertisements

Savjeti za uspješno završavanje apsolventske faze

Planiranje i organizacija: Kako biste uspješno završili apsolventske obaveze, važno je dobro isplanirati svoje vrijeme i aktivnosti. Napravite detaljan plan rada, postavite rokove za svaku fazu istraživanja i pisanja, te se pridržavajte plana.

Komunikacija s mentorom: Redovno komunicirajte s mentorom ili profesorom koji vam je dodijeljen za vođenje završnog rada. Tražite povratne informacije, savjete i smjernice kako biste uspješno završili svoj rad.

Održavanje fokusa: Apsolventska faza može biti izazovna, jer studenti često osjećaju pritisak zbog završetka rada i diplomiranja. Kako biste održali fokus, izbjegavajte multitasking i posvetite se samo jednom zadatku u određenom trenutku. Također, odredite vrijeme za pauze kako biste se opustili i napunili baterije.

Redovno provjeravajte napredak: Tokom apsolventske faze, redovno provjeravajte svoj napredak prema postavljenim rokovima i ciljevima. Ako naiđete na poteškoće ili prepreke, razgovarajte s mentorom ili kolegama o mogućim rješenjima.

Priprema za završni ispit ili odbranu rada: U završnoj fazi apsolventske godine, pripremite se za završni ispit ili obranu rada tako što ćete se detaljno upoznati s materijalom, vježbati prezentaciju i pripremiti se za moguća pitanja.