JU Studentski centar Sarajevo iz godine u godinu nalazi se u sve težoj situaciji. Dugovanja kantona prema ovoj ustanovi dovela su studentske domove na rub propasti, a poslovanje Centra je upitno zbog toga što ne može da izmiri sve obaveze prema dobavljačima, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

JU Studentski centar Sarajevo iz godine u godinu nalazi se u sve težoj situaciji. Dugovanja kantona prema ovoj ustanovi dovela su studentske domove na rub propasti, a poslovanje Centra je upitno zbog toga što ne može da izmiri sve obaveze prema dobavljačima, piše sarajevsko “Oslobođenje“.

ju studentski domovi sarajevo nedzariciSve to reflektuje se i na uposlenike Studentskog centra, kojima već četiri mjeseca kasni plata.

– Nijedan kanton od početka godine nije nam uplatio ni fening za smještaj i ishranu studenata. Njihove obaveze za ovaj period već su prešle 1,5 miliona KM, plus što su ostala dugovanja od prošle godine, tako da kada se sve sabere, ta dugovanja prelaze dva miliona maraka. Isto toliko mi dugujemo dobavljačima pa iz mjeseca u mjesec strahujemo hoće li nam biti isključeni struja, plin, voda. Na ovakav način ne možemo poslovati, jer nemamo čime platiti. Naši uposlenici još nisu primili januarsku platu. Razočarani su, ali imaju razumijevanja, jer znaju u kakvoj situaciji se nalazimo. Unutar firme smo napravili rezove i uštede, radnicima regres nismo dijelili posljednjih nekoliko godina, ali poboljšanja ne može biti kada kantoni ne izmiruju svoje obaveze, kazao je za “Oslobođenje” Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo, dodajući da ni komunalna preduzeća nemaju puno razumijevanja za probleme Studentskog centra, jer im zaračunavaju zatezne kamate, koje ih dodatno finansijski opterećuju.

Direktor Kadrić je naglasio da je nemoćan u ovakvoj situaciji, a posebno sada kada nema s kim u vlasti razgovarati o ovim problemima.

– Studentski centar mora biti dio visokog obrazovanja i u sklopu Univerziteta. Konačno se trebaju zakonski regulisati pitanja rada i finansiranja domova, jer je ovako nemoguće raditi. Došli smo u situaciju da ne znamo šta da radimo, zaključio je Kadrić.

(oslobodjenje.ba)