Studentski domovi: Studenti za oko 160 KM imaju smještaj i hranu

Koliko je novca mjesečno potrebno studentima za stan i hranu?


studentski dom

Početak oktobra posljednje je zvono za kraj odmora, posebno studentima koje čekaju nove obaveze. Tako se posljednjih dana na ulicama studentskih gradova, poput Mostara, Sarajeva i Banje Luke, može vidjeti veći broj mladih koji su stigli po nova znanja, piše Večernji list BiH.

Koliko novca?

No, prije samoga dolaska studenti si moraju osigurati smještaj, a u ponudi imaju sve: od studentskih domova, privatnih soba pa do stanova u kojima ih radi nižih troškova živi po nekoliko.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ekipa Večernjeg lista provjerila je koliko im je mjesečno potrebno novca za smještaj. Oni koji sami traže stan pretražuju internetske oglase, kojih posljednjih dana ne nedostaje, a cijene variraju ovisno o lokaciji. S obzirom na smještajne kapacitete u studentskim domovima, mali broj studenata uspije osigurati smještaj u jednom od njih, dok ih većina za vrijeme boravka u jednom od bh. univerzitetskih gradova živi u unajmljenim sobama, garsonjerama, stanovima ili kućama. Kada su u pitanju cijene najma stanova za studente u Mostaru, one iz godine u godinu variraju.

Garsonjere se mogu pronaći po cijeni od 200 do 300 KM, dok je za veće stanove potrebno izdvojiti oko 100 KM više. Za dvosoban stan u gradu na Neretvi studenti moraju izdvojiti oko 400 KM, mada cijene znaju biti i znatno više ako su modernije uređeni, nalaze se u središtu grada ili su tik do fakulteta. Studentske sobe uglavnom stoje oko 150 KM po osobi.

Oko 400 studenata koji su studij odlučili upisati u Mostaru ima mogućnost prijaviti se za smještaj u Studentskom domu.

– Putem natječaja za više studijske godine primalo se po ustaljenoj praksi 260 najbolje rangiranih studenata, dok je za brucoše osigurano 120 mjesta. Mi smo prezadovoljni odzivom studenata, čak imamo i povećanje u odnosu na prethodne godine i žao nam je što ne možemo udovoljiti svim studentima i pružiti im smještaj. Studenti viših godina već su se smjestili, dok nam brucoši lagano pristižu, objasnila nam je u razgovoru Anita Glibić, glasnogovornica Studentskoga centra u Mostaru, govoreći koja su se pravila promijenila od pojave pandemije koronavirusa.

– Kada su u pitanju epidemiološke mjere i način na koji naš Centar funkcionira, od onoga trenutka kada je epidemija nastupila, donijeli smo niz epidemioloških mjera i pravilnika o postupanju kako prema djelatnicima tako i prema studentima. Sve mjere koje su poduzete uistinu su se pokazale vrlo učinkovitima. Studentima su osigurane i tri sobe za izolaciju, koje su trajno prazne, a u koje se smještaju pozitivni studenti ili oni koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom. Naravno, u slučaju da ne mogu otići doma, objašnjava Glibić navodeći koliko mjesečno studenti izdvajaju novca za smještaj u ovom centru.

– Kada su u pitanju cijene, ove godine, kao što je bila praksa prije, nemamo cijene po kategoriziranim sobama. Sada su sve sobe klimatizirane, imaju hladnjak, pristup kabelskoj televiziji, a tu je i pristup internetu u svim prostorijama. Studenti imaju i tri obroka dnevno. Sve to stoji 165 KM mjesečno, zaključila je Glibić u razgovoru.

Glavni grad BiH, u koji svake godine dolaze studenti iz cijele države, ali i regije, također na raspolaganju ima nekoliko studentskih domova, a cijene na mjesečnoj razini kreću se od oko 150 KM.

Najčešći iznosi

Naravno, i u Sarajevu određeni broj studenata živi u unajmljenim stanovima. Za garsonijeru je, kako stoji u oglasnicima, potrebno mjesečno izdvojiti oko 350 KM, dok su cijene u samom središtu grada oko 1000 KM. Najčešći iznosi koje iznajmljivači traže za studentske sobe mjesečno se kreću između 130 i 200 KM. U oglasima se navodi da se jednokrevetne sobe bliže fakultetima u Banjoj Luci iznajmljuju od 150 do 200 KM.

Garsonjere su od 250 do 400 KM, dok su jednosobni stanovi od 300 do 450 KM, ovisno o lokaciji, a i domove studenti imaju na raspolaganju. Doda li se troškovima života iznos koji se mjesečno izdvaja za hranu, piće, osnovne obaveze…, brojke rastu dvostruko.