Studentski centar Mostar postao dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine

"Ovdje su još uvijek jaka sjećanja na traume iz vremena rata i znamo koliko je važno pružiti ruku ljudima koji su sada u nevolji."


2 2022 03 09 11 09 53 Ukrajina
Foto: Odbojkašice iz Ukrajine

Studentski centar Mostar postao je privremeni dom za sedam odbojkašica iz Ukrajine i jednog malog dječaka, sina jedne od odbojkašica.

Radi se o ekipi odbojkaškog kluba Balta. Trebalo ih je doći 10, ali tri igračice nisu mogle izaći iz okruženja ruskog agresora. Njih sedam je krenulo put Mostara i nakon nekoliko dana putovanja konačno su došle u grad na Neretvi.

Sve je krenulo kada je direktor Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić naložio da se stupi u kontakt sa ukrajinskim odbojkaškim klubovima i ponudi im se smještaj u Mostaru.

Danima putovale do Mostara

Odbojkaški klub u sklopu Studentskog centra Mostar djeluje već godinama i na ovaj način smo željeli pomoći ukrajinskim klubovima koji su pogođeni užasnim ratom i agresijom. Javili su nam se iz Odbojkaškog kluba Balta i rekli da prihvataju naš poziv. Nažalost, nisu sve športašice mogle doći, ostale su u okruženom Kijevu. Mi ćemo našim gošćama osigurati maksimalne uslove kako bi nastavile sa normalnim životom, treningom, ali i da imaju komunikaciju sa svojim članovima porodice. Naravno, imaju smještaj i hranu i nadam se da će im Mostar pružiti maksimalno gostoprimstvo, rekao je direktor Mikulić za Pogled.ba.

Glasnogovornica mostarskog Studentskog centra Anita Glibić rekla nam je kako su poduzeti svi koraci da članice ‘Balte’ što prije budu uključene u aktivnosti SOK Mostar.

Sada će odbojkašice iz Ukrajine biti dio naše športske obitelji. Već danas smo održali sastanke, dogovorili aktivnosti i osigurali da što prije treniraju sa našim odbojkašicama i da dobiju sve ono što im treba kako bi ovdje imali normalan život. Naravno, to nije lako znajući što se sve događa u Ukrajini, ali tu smo da pomognemo što je to više moguće, ističe Glibić.

Gošće iz Ukrajine su rekle kako su danima putovale do Mostara, kako su na granici Srbije i BiH bez ikakvog razloga zadržane 9 sati, a tek onda su puštene iz Srbije u BiH.

Ističu kako su u svim zemljama kroz koje su prošle bile primljene na srdačan način, osim u Srbiji. Njihova Balta još uvijek nije pogođena ratom, ali ruske trupe se približavaju i izvjesno je kako će i taj dio Ukrajine biti zahvaćen ratnim vihorom.

Sjećanja i traume iz rata

Njihove porodice su ostale u Ukrajini, očevi, muževi, braća, prijatelji, a dodale su kako će iskoristiti ovo vrijeme u Mostaru i kako bi svijetu preko bh. medija prenijele stvarnu sliku događaja u Ukrajini.

Direktor SCM-a Dragan Mikulić je rekao kako je moguće da se još neki klubovi odazovu na poziv institucije koju vodi.

Nadam se da će i drugi ukrajinski klubovi odgovoriti na naš poziv. Ovdje su još uvijek jaka sjećanja na traume iz vremena rata i znamo koliko je važno pružiti ruku ljudima koji su sada u nevolji. Međugorje je već ugostilo izbjeglice iz Ukrajine i vjerujem da će biti još onih koji će učiniti slično i pokazati razumijevanje za ove ljude kojima je vihor rata život promijenio preko noći, zaključio je direktor Mikulić.