Studentska putovanja: Savjeti za jeftino kretanje po Istanbulu

Istanbul je fascinantan grad za posjetiti, bilo da se radi o zimskom ili ljetnom periodu.


Mosque in Istanbul
Ilustracija: STUDOMAT

Gdje odabrati smještaj?

Ako prvi put putujete u Istanbul, najbolje se smjestiti u starom dijelu grada, u blizini svih najvažnijih znamenitosti. Gledajte Sultanahmet, Fatih, područje oko Galata mosta. Od tamo ćete bez problema pješke obići Plavu džamiju, Topkapi palaču, Aja Sofiju, Basilica cisterne, Egipatsku tržnicu, Grand Baazar, odnosno ono što se smatra „obaveznim“ i što većina turista želi vidjeti. Pazite na recenzije hotela jer je ipak riječ o starom dijelu grada i lako možete završiti u vlažnom i neodržavanom prostoru. Za one kojima nije toliko važna blizina top znamenitosti, dobar izbor je živahni Taksim ili neki od hotela na aveniji İstiklal, jednoj od najživljih u gradu.

Plaćanje i mijenjanje novca

Na mnogim mjestima možete platiti debitnom i kreditnom karticom ili Revolutom, no ipak će vam trebati i nešto gotovine. Službena valuta je turska lira, a 100 lira je nešto više od 6 KM. Ovisno o mjenjačnici, za 100 eura možete dobiti od 3000 do 3400 lira (ovo je podložno promjeni pa provjerite prije polaska kakav je trenutni tečaj). Najbolje je novac mijenjati u gradu, kod egipatske tržnice ili na Grand bazaru, a tečaj se mijenja iz dana u dan. Na bazaru svi prodavači primaju i eure, no ako se planirate cjenkati možda ćete bolje proći ako licitirate s lirama.

Kretanje po gradu

Istanbul ima fantastičan i povoljan javni prijevoz. Da biste ga koristili, trebate uzeti Istanbulkart koji možete pronaći na automatima na stanicama. Kartica se plaća 70 lira, a potom na nju uplaćujete koliko želite novca za prijevoz. Bolje je ne staviti odmah previše jer je kasnija nadoplata na automatima jednostavna i traje svega par minuta. Vožnja tramvajem košta manje od 50 centi pa vam kretanje po gradu neće biti velik trošak.

Neki automati su „cash only“, na drugima možete koristiti i karticu, pa provjerite prije kupovine. Daljnje korištenje javnog prijevoza ne može biti jednostavnije. S karticom plaćate tramvaj, autobus, pa čak i brodove jednostavnim prislanjanjem kartice na uređaj na ulazu. Najvažnije znamenitosti jednostavno je obići pješke, a do udaljenijih kvartova začas će vas dovesti tramvaj ili autobus.

Vožnja Bosforom sa lokalcima i izlet na Azijsku stranu za samo 60 centi

Vožnja brodom po Bosporu, između dva kontinenta, jedno je od iskustava koje samo u Istanbulu možete doživjeti. Turističke brodove na obali i u starom gradu naći ćete na svakom koraku, no mi predlažemo autentičnije iskustvo. Ukrcajte se na redovnu liniju trajektom i s lokalcima se provozajte do nekog od azijskih kvartova. Pristanište Eminönü nalazi se tik uz Galata most i Egipatsku tržnicu, a iz njega možete za 60-ak centi trajektom do kvarta Kadikoy na azijskoj strani. Tamo ćete osjetiti malo drugačiju energiju, autentičnije iskustvo, cijene su nešto niže, a i hrana specifična, anatolijska. To je, jasno, samo jedna od opcija. Proučite popis linija i odaberite plovidbu u kojoj ćete najviše uživati.

Šta raditi, jesti i vidjeti

Ako ste obišli sve najvažnije znamenitosti, vrijeme je da se prepustite nevjerojatnoj energiji ovog grada, opuštanju i gastronomiji. Isprobajte turski hamam, iskustvo koje spaja saune, temeljito pranje i masažu. Isprobajte neka od najpoznatijih jela ove zemlje, a istražite i njihove svjetski poznate slastice. Provozajte se tramvajem do šarenog kvarta Balat i upijajte njegove boje i šarm, ne propustite shopping na jednoj od najluđih tržnica na svijetu i uživajte u savršeno mirisnoj kavi i čaju.