Studentice u Afganistanu se vraćaju na predavanja?

Talibanska vlast nije službeno objavila plan za studentice, ali su obrazovni zvaničnici rekli Reutersu da je ženama dopušteno pohađati nastavu, ali pod uvjetom da su fizički odvojene od studenata.


studentice afganistan
Foto: EPA

Prvi put od povratka talibana na vlast u srijedu su se počela otvarati afganistanski javni univerziteti, a predavanja će moći pohađati i studentice.

Talibanska vlast nije službeno objavila plan za studentice, ali su obrazovni zvaničnici rekli Reutersu da je ženama dopušteno pohađati nastavu, ali pod uvjetom da su fizički odvojene od studenata, prenosi Hina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svjedok Reutersa je u istočnom gradu Džalalabadu vidio studentice kako ulaze kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedno od velikih državnih univerziteta koja se otvaraju ove sedmice.

Pod prethodnom vladavinom talibana od 1996. do 2001. godine, ženama i djevojčicama bio je zabranjen pristup obrazovanju.

UN pozdravio povratak studentica u univerzitete

Grupa koja je ponovno preuzela vlast u Afganistanu 15. augusta prošle godine kada su se povukle strane snage, tvrdi da se promijenila, ali nije bila jasna kad je riječ o obrazovanju jer se mnoge djevojčice još uvijek ne smiju vratiti u srednje škole.

Ponovno su otvoreni neki privatni fakulteti, ali ima još puno studentica koje se nisu mogle vratiti na nastavu.

Međunarodna zajednica traži da se ženama i djevojčicama omogući pristup obrazovanju, dok talibani traže veću stranu pomoć i odmrzavanje prekomorske imovine.

Ujedinjeni narodi pozdravili su u utorak navečer uključenje studentica i njihov povratak na javne univerzitete u zemlji.

 – UN pozdravlja najavu da će se javni univerziteti početi otvarati od 2. februara za sve studentice i studente. Ključno je da svaka mlada osoba ima jednak pristup obrazovanju, objavila je na Twitteru UN-ova misija u Afganistanu.

Odvojena predavanja za studente i studentice

Obrazovni zvaničnik koji je htio ostati anoniman jer nije ovlašten za komunikaciju s medijima, rekao je da su univerzitetima pružene različite mogućnosti da studentice drže izolovane, uključujući odvojene razrede i drugačiji raspored predavanja za studentice i studente.

Khalil Ahmad Bihsudwal, rektor Univerziteta Nangarhar, rekao je za Reuters da će studenti i studentice odvojeno slušati predavanja, što je već praksa u mnogim provincijama.

U srijedu su otvoreni fakulteti samo u pokrajinama gdje je toplije. Tercijarne ustanove u hladnijim područjima, uključujući Kabul, trebale bi nastaviti s radom 26. februara.