Studentica upozorila sve koji puše e-cigarete: “Kolabirala su mi pluća…”

Iskoristila je TikTok kako bi upozorila sve mlade da 'poštuju svoja pluća' i ne 'vejpaju'.


11 1
Foto: screenshot via TikTok@gracejohanna

Uređaji za vape i e-cigatere sve su popularniji zadnjih godina i zbilja je teško prošetati gradom bez da ne ugledate nekoga kako uživa u ovoj “zdravijoj” alternativi pušenju običnih cigareta.

No, bez obzira na atraktivna pakiranja, mnogobrojne arome i mirise koji se šire iz ovih aparata, mnogi upozoravaju da ova alternativa pušenju cigareta podrazumijeva jednako štetne posljedice za ljudski organizam, a nekima čak i štetnije.

Studentica Grace Johanna uvjerena je da je “vejpanje” doprinijelo propadanju njenih pluća zbog čega je na kraju završila i u bolnici. Pomoću TikToka pokušava doprijeti do šire publike, kojoj u videima o njenom gotovo petodnevnom boravku u bolnici, pokušava prenijeti poruku o opasnostima konzumiranja ovih proizvoda.

Video možete pogledati u nastavku :

@gracejohanna I got to see how sensitive our lungs are at such a young age. It happened bc of my stature, but please respect your lungs #collapsedlung #spontaneouspneumothorax #stopvaping #vaping ♬ original sound – gracejohanna

Kako kaže, u bolnicu je primljena sa simptomima spontanog pneumotoraksa, a jedno joj je plućno krilo u potpunosti kolabiralo.

Ovo iskustvo u potpunosti je promijenilo način na koji gledam svijet, bol i medicinske sestre. One su doslovno anđeli s nebesa, tvrdi ova studentica.

Grace pojašnjava da je primljena u bolnicu sedmicu dana prije nego što joj je plućno krilo kolabiralo, ali morala je doći ponovo nakon što je kolabirala, po drugi puta u sedmici dana, i počela iskašljavati krv. Tokom drugog prijema u bolnicu doktori su je obavijestili da treba hitnu operaciju što ju je prestravilo.

Nakon što su je anestezirali, odrezali su joj komadić pluća, a dio rebra i pluća zatim su “oribali” zbog čega su ti dijelovi bili “crveni i upaljeni”, kako pojašnjava. Kad se probudila, pitala je sestru je li umrla jer je osjećala užasnu bol za koju je mislila da nikad neće prestati.

Sad znam kako je kad vas muče, rekla je.
Kako dalje govori, tri dana je ležala u bolnici s cjevčicom u plućima.

Osjećala sam se kao da se gušim. Sad znam kako je to kad vas neko muči, tvrdi.

Primarni spontani pneumotoraks može se dogoditi bez očitog razloga, a sekundarni se pak može razviti kod osoba s postojećim problemima s plućima, prenosi Mojfaks.

Drugi potencijalni razlozi su ozljede prsnog koša, automobilske nesreće, nesreće tokom medicinskih zahvata.