Studentica tvrdi: “Test napravim za dvije minute prije ulaska u klub”

Navodno se lažni COVID testovi mogu napraviti u samo par minuta! Studentica tvrdi da ih niko ne provjerava.


Foto: Mojfaks
Foto: Mojfaks

Sve češće se u domaćim medijima spominje lažiranje PCR testova, ali i masovna okupljanja mladih na otvorenom, jer su klubovi zbog epidemioloških mjera i dalje zatvoreni.

Zbog toga ugostitelje, turiste, ali i mlade najviše zanimaju odluke o mjerama koje se primijenjuju na radno vrijeme kafića i noćnih klubova, posebno u susjednoj Hrvatskoj zbog aktualne turističke sezone.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S obzirom na to da državni proračun u Hrvatskoj ovisi o prilivu turista u ljetnom periodu i njihovoj kupovnoj moći, smatra se da se svi, od vlade pa do ugostitelja, trude spasiti sezonu, ali i održati epidemiološku sliku “sigurne” zemlje u javnosti.

Domaći mediji često su pisali o masovnim okupljanjima mladih na otvorenom. Prvo ispred HNK-a u Zagrebu, zatim, nakon intervencije policije i prigovora sugrađana, na Jarunu, a sad se mladi masovno okupljaju i širom Jadrana, bilo na velikim lučkim molovima, poznatim plažama poput Bačvica ili na Gradecu u Dubrovniku.

Pokazatelj je ovo činjenice da će mladi uvijek pronaći način za okupljanje i druženje, posebno dolaskom toplijeg vremena i manjka socijalizacije tokom cijele godine zbog lockdowna.

COVID putovnica kao ulaznica u klubove

Prema posljednjim podacima, mlade, a posebno studentsku populaciju, karakterizira niska procijepljenost iako im vakcina sama po sebi nosi određene benefite, od kojih je COVID putovnica, uz zaštitu sebe i svojih bližnjih, samo jedna od njih. Naime, COVID putovnica je svojevrsna “ulaznica” u klubove, kafiće, restorane, ali i u druge zemlje.

Kako omogućava dodatnu slobodu kretanja i uživanja u određenim uslugama i sadržajima koju smo izgubili dolaskom COVID virusa, dio mladih vakcinisao se upravio zbog toga.

No ima i onih koji još uvijek oklijevaju, kad je vakcinacija u pitanju, a uživali bi pogodnosti koje im donosi COVID putovnica ili negativan PCR test. Čini se da su u zadnje vrijeme građani u Hrvatskoj pronaši načina kako krivotvoriti ove potvrde kako bi izlazili i putovali, iako nisu vakcnisani niti imaju odgovarajući test kojime dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom.

“Našim društvom kruži krivotvoreni test…”

Neki od njih su i studenti, a u društvu naše sugovornice čak i kruži jedan takav krivotvoreni test koji onda modificiraju po potrebi.

 – Prijavila sam se, ali nisam sigurna još u to, strah me nuspojava, kazala nam je studentica Pravnog fakulteta. Ona je naime, za sebe i svoju prijateljicu napravila lažne PCR potvrde. Kako nam kaže, isti test kruži njihovim društvom jer svi koriste isti kako bi mogli bez problema ulaziti u klubove.

 – Kolegica s fakulteta nam je poslala svoj negativni test koji je napravila. Najtužnije od svega je to što ovakve lažne testove mogu napraviti svi. Ja ga imam jer još uvijek razmišljam o vakcinaciji, a želim izlaziti. Mislim da ću povratkom u Zagreb otići po svoju dozu, pa će mi prava COVID putovnica duže trajati, govori o svojim kalkulacijama mlada studentica.

Kako nam kaže, trenutno putuju po Jadranu i uopće ih nije strah da će ih netko uhvatiti s lažnim PCR testovima jer ih, kako tvrde, niko ne pregledava.

pcr

 – Nikome nije stalo. U većini klubova ili mjesta gdje su nas tražili da ih pokažemo, samo ‘bace oko’ i puste nas bez puno pitanja. Ima naravno i nekih koji nas pitaju da im uz PCR pokažemo i svoje osobne iskaznice, što mi i napravimo, smješkamo se i čekamo. Taman prije ulaska u neki klub, doslovno u taksiju do kluba, promijenimo datum, ime i prezime i stavimo svoj OIB na tom jednom skeniranom testu. Stavimo datum od dana prije ili čak od današnjeg datuma i podaci se svi poklapaju i ulazimo svugdje bez problema, ispričala je studentica za Mojfaks, koja sa svojom prijateljicom putuje Jadranom.

Dosad su bile na Rabu, u Splitu, Zadru, na otoku Viru, a uskoro kreću u Biograd.

PCR testovi nemaju QR kod. Kako se onda provjerava autentičnost?

 – Na PCR testovima nema QR kodova kako bi oni provjerili validnost tih testova ili naših podataka, ali ni to nije problem jer nigdje do sad nam nisu ništa skenirali, kazala je za MojFaks.

 – Na svakom smartphoneu se može urediti slika, nije potrebna nikakva aplikacija, samo se izbrišu stari podaci jer je pozadina papira bijela, nadopišemo ažurne podatke i stvar je gotova doslovno za par minuta, govori za MojFaks.

S obzirom na to da se zatvaranjem ugostiteljskih objekata u ponoć ne zaustavlja okupljanje mladih, a sve češće se spominju i lažni PCR testovi, ekipa portala Mojfaks upitala je Stožer civilne zaštite jesu li upoznati s ovakvim slučajevima te postoje li sankcije. Isto su pitanje postavili i MUP-u.

Iako od Stožera i nakon podsjetnika nisu dobili nikakav službeni odgovor, iz Kabineta ministra unutarnjih poslova dobili suodgovor.

 – Obavljenim provjerama utvrđeno je kako se nadležne službe dosad nisu susrele s krivotvorenim EU digitalnim COVID potvrdama, niti imamo evidentirane zloupotrebe potvrda, poručuju iz policije.

Naredno, pojašnjavaju proces validacije COVID potvrda, no ne i PCR testova.

 – Za validaciju EU digitalnih COVID potvrda službeno je objavljena aplikacija CovidGO (na app store i google play on-line trgovinama) i ne dozvoljava manipulaciju kod očitanja i validacije potvrde, kažu za Mojfaks.

Odgovornost kontrole je na organizatorima okupljanja?

Nadalje, odgovornost za kontrolu okupljenih ljudi na određenim događajima prebacuju na organizatore, ali spominju i inspektore koji provjeravaju da je sve po propisanim pravilima.

 – Inače, na javnim okupljanjima kontrolu provodi organizator pojedinog događaja u skladu s odredbama propisanih odlukom Stožera CZ RH za sada putem dostupnih aplikacija na mobilnim telefonima. Inspektori područnih ureda civilne zaštite obavljaju inspekcijske nadzore na određenim događanjima (nogometna utakmica, noćni klub, svadbe i dr.), a posjetitelji su dužni posjedovati EU digitalne COVID potvrde koje su prema Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (NN 67/21), a što su, kako smo naveli, dužni provjeravati organizatori, napominju iz policije.

Napominjemo da je svako lažiranje dokumenata i isprava spomenuto u tekstu kazneno djelo i ne preporučuje se ni u kakvim okolnostima. Članak je napisan isključivo u informativne svrhe kako bismo podigli svijest o nezakonitim radnjama kojima pribjegavaju osobe koje zaobilaze opciju vakcinacije. Legalan način dobivanja COVID potvrda je vakcinacijom ili pak učestalim testiranjem.