Dosadila vam je menza? Pročitajte savjete za kuhanje u studentskom domu

Da li kuhate nešto u studentskom domu? Ako ne, ovo su savjeti kada vam dosadi hrana iz menze.


Foto: iStock
Foto: iStock

Studentska prehrana je daleko od zdrave. Vjerovatno zato što se hranimo u menzi, a menze nisu na glasu kao najzdravija mjesta, čak naprotiv. Naravno da to nije izgovor, zato što bismo se mogli truditi izbjegavati bečki i burek, ali lakše nam je ne izbjegavati, već se samo prepustiti.

Upravo zbog tog prepuštanja, većina studenata se na prvoj godini udeblja. Sve je to zato što počnemo jesti hranu iz menze i hranu po pekarama. Sigurno je da svaki student ima u svakom kvartu omiljenu pekaru – jednu u blizini doma, jednu blizu faksa, jednu u centru…

Tu i tamo nas ipak uhvati nostalgija za kuhanim jelom, a da nije nešto iz menze. Kada se to dogodi, neki imaju tu sreću da mogu samo sjesti na autobus i otići kući na ručak kod mame, a ostatak se jednostavno mora okrenuti kuhinji, piše Srednja.hr.

Bauk zvan ‘kuhinja u studentskom domu’

Ako ne živite u studentskom domu, vjerovatno se pitate čemu ovakvo zgražanje nad kuhanjem. Ne brinite, nije do toga što ne znamo kuhati, već do toga u kakvom su stanju kuhinje u studentskim domovima. Pogotovo ako vas je zapao paviljon koji je neobnovljen. Stolovi u raspadnom stanju, kuhinjske ploče koje ne rade, svakojaki mirisi, i naravno, neizostavan nered koji su stvorili ostali studenti.

Jedan to od razloga zašto se bojimo kuhinje i zašto ju izbjegavamo (barem za kuhanje). No, postoje neka jela koja možete napraviti uz minimalno korištenje kuhinje – potrebno vam je samo kuhalo, koje naravno ‘nemate’ u sobi zato što je to zabranjeno…

Ali zamislimo da ipak imate kuhalo u sobi. Osim što biste mogli praviti kafu i čaj u one kasne jutarnje sate dok pripremate ispite, mogli biste skuhati praktički bilo što, u kratkom roku. Naime, veliki problem kod kuhanja jest taj što za većinu jela, morate čekati kako bi voda zakuhala, pa tek onda ubaciti stvari. Pogotovo kada je riječ o jednostavnijim jelima, za čiju pripremu imate vremena: tjestenina, hrenovke, riža…

Najbitniji #lifehack, možda ikada!

Stoga je možda i najbitniji #lifehack, to da vodu prvo zagrijete u kuhalu, u isto vrijeme upalite ploču (nakon što provjerite jeste li upalili onu jedinu koja radi), a kad voda zakuha, samo ju prebacite u posudu. Idealno bi bilo kada biste uspjeli to napraviti bez da se polijete s kipućom vodom… Još jedan #lifehack.

Ako vam se pak ne da uopće odlaziti u kuhinju i čekati dok se te dvije stvari skuhaju, možete se uvijek okrenuti stvarima za koje vam je kuhalo dovoljno. Jedna od tih su već unaprijed napravljene ‘noodles’ koje možete pronaći u dućanima, ali ne radi se o pretjerano zdravoj opciji, pa je ne bismo niti pretjerano preporučili.

Ono što je zdravo, a moguće je napraviti samo uz pomoć kuhala, su zobena kaša i kuhana jaja. Tako je, dovoljno je da vodu zagrijete i zatim s njom samo polijete smjesu za zobenu kašu, a kad je riječ o kuhanim jajima, stavite ga u kuhalo prije nego što ga upalite.