Studentica Tea o tome kako joj je protekla prva godina na studiju gastronomije

Mlada Tea Gojak prošle je godine osvojila značajnu stipendiju za svoj studij.


2 9
Foto: Robert Gašpert

I ove godine Univerzitet Aspira i Story dodjeljuju stipendiju vrijednu 60.000 kuna (15.500 KM) za studij gastronomije. Prošle godine tu je stipendiju osvojila sjajna mlada dama Tea Gojak čija inspirativna priča sigurno može sve neodlučne potaknuti da se prijave na ovo takmičenje.

Intervju ove mlade studentice za Story prenosimo u cjelosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako je protekla tvoja prva godina u Aspiri?

 – Bilo je odlično i vrlo zanimljivo, upoznala sam puno ljudi i stekla nova znanja, jako sam zadovoljna.

Što misliš, koliko si napredovala?

 – Mislim da sam dosta napredovala. Što se tiče teorijskog znanja, dobila sam jako puno novih informacija koje su ključne za moj daljnji napredak

Kako si zadovoljna predavanjima, praksom? Kakvi su tvoji kolege?

 – Vrlo sam zadovoljna sa predavanjima, a i praksom jos više. Kolege su super, jako dobro se slažemo.

‚1 22
Foto: Robert Gašpert

Kako izgleda program koji pohađaš na Aspiri? Od čega se sve sastoji?

 – Na studijskom smjeru Gastronomija program se sastoji od prakse i teorijskog znanja. Naglasak je više stavljen na praksu, student osim praktične nastave kroz prve dvije godine studija ima i predavanja, a na trećoj godini je cijeli jedan semestar posvećen stručnoj praksi. Također, svi studenti za vrijeme studija imaju priliku učestvovati na čak tri studijska gastro putovanja. U Aspiri imam priliku učiti od najboljih chefova koji koriste najsavremenije tehnike i vještine.

Prošle godine, kada si osvojila stipendiju, vrlo emotivno si reagovala. Po čemu ti je ova stipendija bila tako važna?

 – Imala sam veliku želju i cilj upisati nešto više nakon srednje škole, da se razvijam u ovom poslu, gradim sebe i stičem nova znanja. I što je najvažnije, da uživam u tome, tako da mi je ova stipendija jako važna jer me približila mojem zacrtanom cilju.

Zbog čega bi nekome ko tek razmišlja šta upisati, a zanima ga gastronomija, preporučila baš Aspiru?

 – Zbog odličnog programa, kvalitetnog i stručnog znanja koje stičemo i priprema za posao u budućnosti. Znanje i iskustvo koje steknemo u Aspiri otvara nam vrata novih prilika i pomaže nam da otkrijemo što volimo raditi te da gradimo svoje znanje i napredujemo, prenosi story.hr.

Trenutno radiš sezonu, koliko su ti znanja koja si stekla u Aspiri olakšala obavljanje posla?

 – Do početka studija na Aspiri već sam radila u različitim ugostiteljskim objektima tako da sam stekla puno različitih znanja, jer svaki ugostiteljski objekt je različit, uvijek nešto novo naučiš… Ali i dalje mi je falilo neko znanje koje bih mogla upotpuniti, falio mi je taj menadžerski aspekt posla, uvijek sam radila samo fizički, a htjela sam naučiti pravila upravljanja i sve što je vezano uz menadžment i gastronomiju. Tako da puno toga mi i nije bilo novo, ali sam naučila razne ‘cake’ i pravila.