“Cilj je u tri minute predstaviti značaj teze ili projekta široj publici.”

Tea Zulčić je studentica 4. godine I ciklusa studija Odsjeka za Biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Tea je jedan od učesnika 3MT (3 Minute Thesis) takmičenja

– Cilj je u tri minute predstaviti značaj teze ili projekta široj publici, a ja sam predstavila svoju tezu dodiplomskog studija. Organizatori takmičenja su Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences. Stručni žiri će ocijeniti sve prezentacije i odabrati tri najbolje, a jedna nagrada će se dodijeliti kandidatu kojeg  izabere publika, kazala je Tea.

Kako nam je rekla, do istraživanja je došlo zahvaljujući Bosansko-Hercegovačkom Herpetološkom Udruženju: ATRA i Univerzitetu u Antwerpenu.

3MT takmičenje

Takmičenje je u 2020. godini organizovano za Ph.D. studente, 2021. za dodiplomske i master studije, a u ovoj godini za sve tri kategorije studija. Fondacija budućnosti u BiH će i u narednoj godini organizirati novo takmičenje i nastaviti sa promocijom naučnih potencijala Bosne i Hercegovine.

Organizatori takmičenja su Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauke i umjetnosti. Takmičenje su podržale relevantne organizacije i fakulteti koji žele unaprijediti potencijale koje Bosna i Hercegovina ima na istraživačkom polju.

Takmičenje se organizuje već treću godinu zaredom, a ove godine, svoje prezentacijske vještine, imali su priliku predstaviti studenti dodiplomskih, master i doktorskih studija.