Pola miliona studenata gleda ovog studenta dok uči, pogledajte zašto

Ovaj student koristi provjerenu tehniku učenja.


ucenje
Foto: TikTok

Ususret kolokvijima i rokovima, stres i pritisak koji studenti osjećaju postaje gotovo opipljiv. No, Yehya Mougharbel, 22-godišnji student marketinga i poslovanja na Sveučilištu u Surreyju, ovaj pritisak osjeća još i snažnije. Osim što uči za vlastite rokove, pokušava i gotovo pola miliona svojih followera na TikToku motivirati da uče i polože svoje ispite.

Nekoliko puta sedmično, u svojoj domskoj sobi uključi mobitel, upali kameru i uživo prenosi svoje sesije učenja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uživaju gledati ga kako uči

Ništa se posebno ne događa tijekom ovih prijenosa uživo: nema plesa, nema mimova, nema ni pojašnjavanja ni govora dok uči. Umjesto toga čuje se samo umirujuća glazba s playliste i zvuk kuckanja prstiju po tipkovnici, prenosi Mojfaks.

 – Ljudi jednostavno uživaju gledati me kako učim, kaže.

 – Uče sa mnom i tako se ne osjećaju usamljeno, dodaje.

Yehya je svoje dnevne rutine počeo snimati i objavljivati prije godinu dana, no ono što je pobudilo najveći ineteres među gledateljima bilo je upravo učenje. Sa svakim prijenosom uživo, broj sljedbenika na ovoj društvenoj mreži porastao bi za dvije-tri hiljade.

@ymoug

#ad I can study for hours because I’m dedicated and inspired 🐣. What inspires you? #differencemakers #realdiffmakers @RealDiffMakers

♬ original sound – ymoug

 – Isprva sam ove sesije pokretao kako bih imao kontrolu nad obavezama i odradio sav potrebni posao, no kad sam vidio da u tome uživaju i drugi i smatraju to korisnim, ideja je postala pobjednička i za jedne i druge, pojašnjava.

Prijenos trajao 12 sati

Yehya sljedbenicima šalje obavijest o tome kad će početi sljedeća sesija učenja uživo, a uglavnom se radi o večernjim terminima, ovisno o tome koliko gradiva ima za naučiti.

 – Jednom sam učio od šest navečer do šest ujutro, prijenos je trajao 12 sati jer sam imao rok sljedeći dan, prisjetio se.

U njegovim seansama učenja pridružuju mu se i drugi kolege. Jedna od njih je i 24-godišnja Casey Keith iz Missourija koja s njim uči dvaput sedmično kako bi stekla svoju diplomu na studiju medicine.

Na njegove videe nabasala je pretražujući TikTok, odugovlačeći i zabušavajući. Sve učionice koje je inače koristila s kolegama bile su zatvorene zbog COVID-a, a razvila je naviku odugovlačenja tokom učenja kod kuće.

Ima vjerne “study buddyje”

@ymoug

the vibes are always immaculate 🤌🏻 #studywithme #uni #student

♬ original sound – ymoug

Yehjini videi to su promijenili.

 – Rekla sam si, u redu, probat ću, govori.

– Počela sam učiti jer je knjiga bila kraj mene, pojašnjava i dodaje da je Yehja uskoro postao njen “study buddy”, prijatelj za učenje.

Mislim da je za mene najbolje to što ne mogu razgovarati s njim. Ne mogu mu se okrenuti i reći:

 – Ne želim više učiti, gotova sam, želim pojesti večeru i spavati.’ Ponekad mi je teško i samo želim završiti, no gledam ga i to me inspirira da nastavim, pojašnjava Casey.

Yehya i njegovi sljedbenici nisu jedini kojima TikTok pomaže u učenju. Glasnogovornica ove aplikacije kaže da je aktualno više od 3,9 milijardi videa označenih hashtagom #studytok i 5,2 miliona onih sa hashtagom #studyinspiration.

Koristi Pomodoro tehniku

Yehya koristi Pomodoro tehniku učenja koja se temelji na učenju u određenim intervalima (za njega je to 50 minuta učenja), nakon kojih slijedi odmor (u njegovom slučaju pauza traje 10 minuta). Tokom pauze kuha kafu i odlazi na wc, no odgovara i na pitanja sljedbenika o tome kakve grickalice jede ili gdje kupuje svoju opremu za učenje.

Iako se Yehya približava kraju svog studija, planira upisati i poslijediplomski što znači da će i dalje nastaviti s prijenosima učenja uživo.