Studentica s cerebralnom paralizom iz Tuzle ruši sve predrasude

Koliko puta vam se desilo da nemate volje nešto uraditi i lijeni ste? Donosimo vam priču o studentici s cerebralnom paralizom koja ruši sve predrasude.


rsz adnaaaa 1

Adna Memić, studentica je druge godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli. Adna je rođena kao zdravo dijete, no prilikom dodira pupčane vrpce s makazama, dobila je meningitis koji joj je zahvatio mozak, te oštetio centar za motoriku.

Advertisements

Njen životni put nije bilo lagan, a njena priča počinje još u osnovnoj školi kada je dobila odbijenicu da pohađa školu kao svi njeni vršnjaci. Ništa bolja situacija nije bila ni u gimnaziji, jer joj je pedagogica svakodnevno savjetovala da upiše stručku školu.

IMG 3742 e1503595456692

Adna nije odustala u svojim željama, završila je srednju školu s odličnim uspjehom, te upisala Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Iako je mislila da joj je stigao lakši period u životu, prevarila se. Zbog grčeva koje dobiva u ruci prilikom pisanja završnih ispita, a zbog nerazumijevanja profesora, neke ispite nije uspjela položiti. Žalbe upućene studentskoj službi i dekanatu još uvijek nisu donijele pozitivne promjene.

Advertisements

S obzirom na stazu njenog života, Adna je nasmijana, vedra i ambiciozna osoba. Piše autobiografsku knjigu i kratke ljubavne novele. Pored svega, ona je još i volonter. Mnoge kolege u njoj pronalaze motivaciju i inspiraciju za učenjem.

Ova marljiva studentica ne razumije kako neko tko je zdrav može reći da nešto ne može uraditi. Adna je dokaz da ljudi s invaliditetom mogu postići i više nego što mislimo i primjer na kojem bi se trebali uledati svi studenti.

(Amra Salihćehajić / STUDOMAT.ba)