Studentica podijelila savjete: Ako imate problema sa učenjem i koncentracijom pokušajte ovo

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od pomoći i da ćete ispitne obaveze savladati na što efikasniji način!


studentica 1
Foto: TikTok

Krenuti učiti u zadnji tren je najgora moguća odluka koju možemo donijeti, ali svejedno to stalno radimo. Odgađanje učenja nam je svima dobro poznato, zato trebamo svi znati i ove tehnike koje će olakšati da u par dana naučimo što je više gradiva moguće.

Advertisements

Imaš par dana za naučiti hrpu gradiva? Zvuči loše. I jest loše. Ali nije kraj svijeta. Uz prave tehnike i načine učenja možeš izvući najbolje iz situacije i zapamtiti što više gradiva.

Jedna studentica na TikToku objavila je savjete za učenje i koncentraciju koji bi vam mogli biti od koristi.

@astro.aleks

tips and tricks za ucenje 💙 zapratite me na ig! baby.squill0 ❤️ #fyp #astroaleks #skola #ucenje #balkantiktok #srbijatiktok

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Veliki broj eksperimenata, a i sistematizovana iskustva omogućavaju da se postave neki principi racionalne organizacije u učenju koji nam osiguravaju produktivnost i maksimalan učinak uz kraće vrijeme.

Koncentracija

Koncentracija je jedan od najvažnijih faktora uspjeha. Svi znamo da kada počnemo da učimo naša pažnja se ne može odmah u velikoj mjeri koncentrisati na neki sadržaj, nego treba proći neko vrijeme dok se sasvim ne uključimo. Upravo je zato dobro poznavati tehnike i načine poboljšavanja i zadržavanja koncentracije na određenoj temi.

Savjeti:

Započni učenje sa pozitivnim stavom prema gradivu koje namjeravaš učiti. Ako ti gradivo nije zanimljivo pokušaj se uvjeriti da je to ono što voliš učiti i raditi. Moć uvjeravanja nekada zna biti toliko jaka da nam zaista postane zanimljivo ono što učimo.

Mnoga istraživanja pokazuju da upravo vještine uvjeravanja u poslovnom i privatnom životu odvajaju uspješne ljude od manje uspješnih.

Cilj

Treba učiti sa ciljem. Cilj u učenju treba da bude više od samog polaganja ispita. Kada stvari radimo bez adekvatnog cilja i namjere, učimo bez razumijevanja i samo da bismo se riješili obaveze. Takvo učenje će biti kratkoročno, a moć zapamćivanja svedena na minimum.

Namjera da našto zapamtimo daje smjer, kako našoj pažnji, tako i našem pamćenju. Na taj način brže i bolje „urezujemo znanje“ u naše pamćenje.

Plan

Foto: Envato
Foto: Envato

Za učenje je potrebno napraviti plan. Ne bismo trebali samo čekati ono što nam dođe pod ruku, zadnji čas, posebnu ispiraciju: „ponedjeljak“, „prvi dan u mjesecu“ i slično. Treba planirati svoje obaveze i vrijeme za svaki naredni dan, taj plan napisati i postaviti na vidno mjesto.

U mnogim situacijama je pozitivno vršenje pritiska na sopstvenu savjest kao podsticaj za još bolji rad i učenje. Takođe, praćenje rezultata vlastitog rada predstavlja odličnu motivaciju za još bolji i uporniji rad.

Navika na mjesto i vrijeme rada

Na našu svijest i motivaciju od velike važnosti je stvaranje navike za mjesto i vrijeme rada. Kada nađemo adekvatno mjesto za učenje i napravimo radnu atmosferu, u nama će se probuditi osjećaj veće motivacije jer to mjesto stvara i određenu psihološku usmjerenost.

Ako uvijek učiš na istom mjestu i ne koristiš ga ni za što drugo osim za učenje, mozak će ti biti spremniji na učenje. Svaki put kada sjedneš na to mjesto, trebaće ti manje vremena za “zagrijavanje” mozga i sticanje koncentracije, odnosno gradivo ćeš učiti brže i uspješnije.

Kada uđemo u neku salu na Univerzitetu drugačije smo udešeni, kao i kada uđemo u kino, pozorište ili na neka druga mjesta. Dakle, mjesta stvaraju različite psihološke usmjerenosti.

Isto tako, ono što ima podjednaku važnost jeste vrijeme učenje. Kao što je važno imati navike za vrijeme posvećeno spavanju, ishrani, zabavi i hobijima, tako je važno stvoriti naviku za vrijeme predviđeno učenju.

Što manje pažnje posvetimo tzv. „kradljivcima vremena“ koji podrazumijevaju sve one radnje koje ne predstavljaju obavljanje smislene aktivnosti, to će nam učenje biti uspješnije.

Skloniti ometače

Foto: Envato
Foto: Envato

U cilju što aktivnijeg učenja moramo izbjegavati sve ono što nam ometa koncentraciju. Ovdje se podrazumijevaju spoljni faktori koji nam skreću pažnju i negativno djeluju na učenje…

Svjedoci smo vremena u kojem živimo, učimo i radimo – mobilni telefoni su zamijenili knjige, druženja u realnom okruženju, istinsko uživanje u stvarima koje radimo…

Iz tog razloga je važno da na stolu sklonimo sve osim onoga što nam je zaista potrebno za učenje. Buka, šumovi, pogled na prozor – sve stvara nepovoljne uslove za rad.

Unos tečnosti u organizam

Unos tečnosti u organizam je od neprocjenjive važnosti za dobro i zdravo funkcionisanje našeg tijela, a samim tim za rad mozga i koncentraciju.

Napitke na bazi kofeina, kafu i sokove trebalo bi izbjegavati iz razloga što oni kratkotrajno pomažu, dajući energiju, a kada prestane djelovanje slijedi drastični pad energije.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od pomoći i da ćete ispitne obaveze savladati na što efikasniji način!