Studentica “oprala” fakultet: “Mene možete izbaciti zbog plagiranja, a vi radite ovo…”

Problem s plagiranjem tuđih djela velika je "crna mrlja" akademske zajednice.


scr
Foto: Screenshot TIktok

Problem s plagiranjem tuđih djela velika je “crna mrlja” akademske zajednice. Kako u svijetu, tako je i kod nas, plagiranje je čin kršenja akademske čestitosti koji se osuđuje i kažnjava, a studente kojima se dokaže pribjegavanje ovoj vrsti varanja i kršenja autorskih prava, prijeti i izbacivanje s fakulteta, ovisno o pravilniku o studiranju svake pojedine visokoobrazovne institucije.

S druge strane, ako profesori kopiraju i plagiraju radove jedni od drugih, to se ne spominje, barem dok studenti ne ukažu na ovaj problem.

Isti od riječi do riječi

Alex Sophia je studentica Sveučilišta Layola u Chicagu, a nedavno je postala viralna na TikToku jer je prozvala svoje profesore za plagiranje. Tačnije, studentica tvrdi da ju joj profesori koji predaju na dva različita kolegija poslali prezentacije identičnog sadržaja.

Njen video pregledan je više od 2,2 miliona puta, a “lajkan” je više od 1,3 miliona puta. U svom video-isječku, studentica usporedno pokazuje “slajdove” prezentacija vezana za dva različita kolegija, a koji su, kako tvrdi, identični.

@alexandriamilkelmo’s gonna sue♬ Cuz I Love You – Lizzo

Slušala sam dva kolegija koji imaju iste slajdove, od riječi do riječi, napisala je studentica u tekstu na svom prvom video-isječku, dok se već u idućoj sceni vidi kako piše e-mail direktoru svog studija.

Poslala sam e-mail direktoru da se požalim da za ovo plaćam 46 hiljada dolara, stoji na video-isječku, prenosi MojFaks.

Kako ne bi došlo do zabune, studentica u komentarima napominje da se radi o dva različita kolegija sa dvije različite knjige. U sljedećem videu koji je objavila, Alex čita e-mail koji je stigao kao odgovor na njenu pritužbu.

Draga Alex, razgovarao sam o ovome s vašim profesorom i otkrio razlog preklapanja slajdova između dva kolegija. Trenutačno smo u potrazi za novim profesorom s punim radnim vremenom i očekujemo poboljšanje u razlikovanju i koordinaciji između dva kolegija pročitala je studentica, ali napominje kako nije zadovoljna odgovorom kojeg je dobila.

@alexandriamilkclearly I don’t belong in college INSTRUCTURE?!! ALEX WHAT♬ original sound – alex sophia

Ako misle da ću stati na ovome, varaju se, zaključuje na kraju drugog video-isječka.