Studentica medicine smislila originalni način učenja za ispit iz anatomije

U komentarima nam pišite kako izgleda ispit iz anatomije na vašem fakultetu.


Foto: Slobodna Dalmacija

Jedan od najtežih ispita na Medicinskom fakultetu je onaj iz anatomije. Studenti uče mjesecima, nekima je potrebno i pola godine da svladaju opsežno gradivo. Studenti se žale da moraju sve ‘nabubati‘, a onda im veći dio toga ispari.

Advertisements

No, ispit se mora položiti. Ova studentica dosjetila se kako, uz udžbenike, anatomske atlase i digitalne 3D animacije, učiti i bolje pamtiti na anatomiji vlastitog tijela, u ovom slučaju mišićima, kostima, živcima… ruke.

Uzela je olovku i dala se u crtanje, a zatim objavila fotografije, piše Slobodna Dalmacija.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Foto: Slobodna Dalmacija

A evo što sami studenti studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu kažu o tom ispitu:

Ako studij medicine shvatimo kao olimpijske igre, tada možemo reći da je anatomija atletika. To je predmet zbog kojih će mnogo vas po prvi puta ne prespavati par noći za redom, dakako ne u svrhu zabave. Ona je nekima razlog za prvu kafu i razvijanje psiho-fizičke ovisnosti kako za istu tako i za red bullove, lecitine, kofeinske tablete, ginko pripravke, borovnice, vježbe dubokog disanja, reiki masaže i ostalo.

Ali nema tu puno matematike. Dva plus dva su četiri. Učenje plus učenje su prolaz. Znanje se može podijeliti u tri faze.

  1. ne znati ništa,
  2. znati nešto samo na temelju metode prepoznavanja i pogodka i pogreške,
  3. znati nešto tako da o tome možeš samouvjereno komentirati. Ovo treće je ono što trebate.

Bitno je da u sami predmet ne krećete isfrustrirani, isprepadani i umorni. Morate učiti i to svaki dan. Jer tako će biti najlakše na kraju. Budite spremni za seminar, jer tako će vam biti lakše na kraju. Ne forsirajte se kada ste umorni, jer tako će vam biti lakše na kraju. I ne ukidajte izlaske.

Advertisements
Foto: Slobodna Dalmacija

Ironično je što se danas najboljim kirurzima smatraju ljudi koji znaju samo 5% anatomije. Ostali zaborave i ne koriste više od tih 95%.

Proces učenja anatomije ima tri stadija:

  1. sablažnjavanje prilikom pokušavanja učenja isčitavanja, po vašem sudu, nasumično odabranih slova abecede,
  2. nadobudno učenje svega što piše u knjizi, od adrese izdavača do zahvala porodice,
  3. zaboravljanje nepotrebnog i izvrsno razumijevanje onoga što je bitno.

Koncept ispita možemo promatrati kao Pokemon takmičenje. Predmet je podijeljen u tri cijeline. Nakon svake imate veliki kolokvij. Ti rokovi se zovu vanredni i većinom se ne prijavljuju na studomatu.

Ako položite sva tri kolokvija položili ste pismeni. Ako ne položite, bilo jedan, bilo nijedan, stajete i čekate prvi redovni rok na čijem će pismenom biti od svega po malo.

Nakon što ste položili pismeni idete na praktični. Tamo će vas dočekati dvadesetak kadavera na čijim ćete različitim suhim ostacima tražiti zastavice sa rednim brojem. Na svoj list papira upisati ćete ono što vi mislite da to je. A kada i to položite odlazite na usmeni.

 – Možete se hraniti glasnim šaputanjima o tome kako su neki profesori lakši, a drugi teži, gledajte neuljudno ih je vagati, no ispitivač je ipak nešto na što ne možete uticati i zato samo držite fige… ali čest slučaj je, ukoliko odgovarate u predroku, da vas uzima onaj ispitivač koji vam je držao seminar. A kada ste i s tim gotovi, možete ići spavati. Mission completed. Bravo. Bravo. BRAVO, navode studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U komentarima nam pišite kako izgleda ispit iz anatomije na vašem fakultetu.