Ispovijest studenta: Studiranje medicine na UNSA se ne isplati

Student pete godine Medicinskog fakulteta UNSA napisao je svoje viđenje studiranja na ovom fakultetu.


medicinski fakultet unsa
Medicinski fakultet UNSA

Na Redditu se često mogu pročitati različite rasprave, a često se tiču studiranja u Bosni i Hercegovini.

Ovaj put smo naišli na pitanje buduće studentice koju zanima da li se može sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu studiranje nakon nekog vremena nastaviti u Njemačkoj.

Naime, buduća studentica planira život u Njemačkoj pa je upitala korisnike Reddita kakva su iskustva sa prebacivanjem studija.

Komentari su bili različiti, ali jedan student napisao je zanimljivo i opsežno viđenje studiranja medicine na Univerzitetu u Sarajevu.

 – Kao student 5. godine med fakulteta unsa, ne isplati se znoja, vremena, truda, suza, neprospavanih noći, aposlutno se ne isplati. Ne isplati se zato što profesori nisu zainteresovani za ono što sami predaju, nećes dobiti kvalitetno znanje od njih ni sekunde, osim ako sama ne potegneš i ne kupuješ knjige van fakulteta, ne uložiš još duplo vremena kući za ono što se prešli na predavanju, jer profesoru nije cilj da tebe nauči, njemu je cilj da ode kući na kraju dana i da mu legne 3 hiljade na račun. To je samo mrvica svega onog što sam doživio na fakultetu. Da ne pričam o tome kako nemaš vremena za sebe, jer su predavanja od 8 do 12 eventualno 1, od 1 do 4-5 idu vježbe. Dođes kući nikakav, a čeka te 5 sati učenja aktivnog. Ja da sam mogao bilo kako, ja bi odma odletio van negdje, bilo Zagreb, Rijeka, Beograd, jer kurikulum, silabus, i literatura je daleko daleko ispred nas. Također, nemas virtuelno nikakvu adekvatnu i noviju literaturu apsolutno ni za jedan predmet, sve knjige koje koristiš za vrijeme faksa su iz 20. vijeka (objavljene prije 2000.), i također dosta ispita polažes na osnovu pitanja prošlih generacija, prepisivanja itd. Ukoliko sama ne potegneš, i ukoliko te nije strah Boga i osobe koja će sjest ispred tebe sutra i tražit tvoje znanje, sam faks po sebi ti ništa osim nerviranja neće dat. Ovo je bilo moje iskustvo, ne sumnjam da ih ima još koji su možda pozitivniji, koliko god volio medicinu i branšu i ljude, stvarno nekad ne razumijem zašto nije došlo do nekog ažuriranja predmeta, silabusa i literature, iskreno je napisao student.

Cijelu raspravu možete pročitati u nastavku.

Studiranje medicine
byu/shinyla insarajevo