Studentica Lamija Kustura za STUDOMAT: Fakultet za saobraćaj i komunikacije je jako dobar izbor

"Studenti na ovom fakultetu mogu steći mnogo korisnih znanja i vještina."


Adna i Lamija
Foto: Adna Plasto i Lamija Kustura

Predstavljamo vam Lamiju Kusturu, studenticu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, koja je sudjelovala na prvoj konferenciji o e-trgovini u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let's do eCommerce”.

Konferencija, koja se održala 16. marta u Hotelu Hills u Sarajevu, okupila je više od 250 ključnih igrača u industriji e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regiji. Sudionici su imali priliku slušati inspirativne priče najuspješnijih poduzetnika iz eCommerce industrije i učiti o tehnološkim rješenjima za online kupovinu, autentičnosti velikih brendova u e-trgovini, kao i finansijskom i regulatornom okviru industrije.

Studentska dešavanja: Upotreba interneta visoka, ali udio online kupovine u BiH i dalje nizak

Koji su tvoji dojmovi o konferenciji i šta si najviše naučila tokom ovog događaja?

Jako mi je drago što sam bila dio tima konferencije, koja se po prvi put održala u našoj zemlji. Zaista mnogo korisnih savjeta i informacija smo mogli čuti od veoma uspješnih ljudi.

Kako bi opisala trenutno stanje e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regiji?

Smatram da je e-trgovina u Bosni i Hercegovini, ali i regiji u posljednjih godina doživjela veliki uspjeh zbog situacije sa Covidom. To je otvorilo nadu mnogim kompanijama. U tom periodu kompanije su uspjele plasirati svoje proizvode i usluge svojim klijentima i kupcima u digitalnom obliku uz pomoć naprednih tehnologija. Novi softveri i aplikacije pogodovale su tome da i danas e-trgovina napreduje na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i regije.  Kompanije poput OLX, Mastercarda, BH Telecoma, BIHAMKA, NLB banke  Korpe i drugih dokazuju da je e-trgovine u Bosni i Hercegovini u razvoju, a o čemu se diskutovalo i na konferenciji, mada se može reći da je naša zemlja u poređenju sa drugim zemljama još na početku razvoja. Potrebno je još vremena da bismo još više napredovali i dostigli puno veće standardne.

Kako studenti mogu iskoristiti znanja koja su stekli na konferenciji?

Mnoge informacije koje su predstavili poslodavci vodećih kompanija studentima itekako mogu biti od koristi za budućnost. Prvenstveno mladim ljudima koji žele osnovati svoju kompaniju i brend ili žele postati dio neke kompanije. Prvenstveno u IT sektoru. Počevši od prikupljanja podataka, te kako zaštiti podatke klijenata, kako unaprijediti tzv. cookiese da bi se razvila web stranica, te svoju ideju predstavili u digitalnom obliku korisnicima. Možda baš neka od ideja postane uspješna priča i inovacija.

Adna i Lamija 2
Adna Plasto i Lamija Kustura

Studentica si Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Da, studentica sam Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, odsjek komunikacije, smjer Komunikacijske tehnologije. Mnogo me privlačilo programiranje i oblasti vezane za IT.

S obzirom na to da sam  prije studija pohađala Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, odsjek web dizajn, došla sam do ideje da ne bi bilo loše povezati još neku oblast. Tada sam odlučila da nastavim svoje studiranje na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, te da bi to mogao biti pravi izbor za mene.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet i šta bi savjetovala studentima i studenticama koji tek započinju svoje akademsko putovanje?

Smatram da je Fakultet za saobraćaj i komunikacije jako dobar izbor, za sve one koji žele da na zanimljiv način steknu znanje u oblasti saobraćaja počevši od cestovnog, željezničkog, te zrakoplovnog saobraćaja, ali i komunikacijskim tehnologijama, poštansko-logističkim tehnologijama… Studenti na ovom fakultetu mogu steći mnogo korisnih znanja i vještina. Također, sve one koji upišu ovaj fakultet očekuje ugodno okruženje, sjajan kolektiv, te akademsko osoblje koje se trude da što bolje prenese znanje na studente. Moj savjet svim studentima i studenticama je da redovno uče, te da se fokusiraju na svoje ciljeve i da ne odustaju. Zaista, trud će se isplatiti.

Odakle crpiš inspiraciju?

Inspiraciju crpim iz želje da što bolje i što prije ostvarim svoje ciljeve.

Koji su planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost su završiti fakultet i pronaći posao.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Naravno da bih željela ostati u Bosni i Hercegovini, mada ukoliko bi se stvorila prilika za boljom opcijom, boljim uslovima i poslom u struci otišla bih van Bosne i Hercegovine. Vrijeme će pokazati svoje.

Šta tebi tokom studija daje “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente i studentice je…?

Kratko i jasno: Nikad ne odustaj od svojih ciljeva!

Da li društvene mreže pomažu ili ometaju tvoj akademski uspjeh?

Društvene mreže dosta pomažu ako ih koristimo u granicama. Prvenstveno u mom slučaju  društvene mreže pomažu jer ih koristim za razmijenu informacija, korisnih savjeta, za pomoć oko učenja…

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Smatram da je potrebno podržati naše bosanskohercegovačke umjetnike s toga preporuke:

Svima poznata knjiga pod nazivom “Derviš i smrt “od našeg poznatog bosanskohercegovačkog književnika Meše Selimovića. Film “Deset u pola “ poznatog bosanskohercegovačkog režisera Danisa Tanovića.

Serije: “ Nadreality Show” i “ Na rubu pameti”.

Studentica Adna Plasto za STUDOMAT: Studirajte ono što zaista volite, što vas zanima i gdje se vidite u budućnosti