Studentica Adna Plasto za STUDOMAT: Studirajte ono što zaista volite, što vas zanima i gdje se vidite u budućnosti

"Proučavajući ono što volimo i što nas interesuje, olakšat će one dana kada nam i ne ide baš sve onako kako smo mi to zamislili. Slijedite svoje snove i ostvarite svoje ciljeve, radeći ono što volite."


Adna i Lamija
Foto: Adna Plasto i Lamija Kustura

Predstavljamo vam Adnu Plasto, studenticu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, koja je sudjelovala na prvoj konferenciji o e-trgovini u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Let's do eCommerce”.

Konferencija, koja se održala 16. marta u Hotelu Hills u Sarajevu, okupila je više od 250 ključnih igrača u industriji e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regiji. Sudionici su imali priliku slušati inspirativne priče najuspješnijih poduzetnika iz eCommerce industrije i učiti o tehnološkim rješenjima za online kupovinu, autentičnosti velikih brendova u e-trgovini, kao i finansijskom i regulatornom okviru industrije.

Studentska dešavanja: Upotreba interneta visoka, ali udio online kupovine u BiH i dalje nizak

Koji su tvoji dojmovi o konferenciji i šta si najviše naučila tokom ovog događaja?

Prije svega bila mi je čast i veliko zadovoljstvo što sam bila dio jedne ovakve manifestacije, koliko zbog same tematike, toliko i zbog samog značaja ovog događaja, jer je ovo prva konferencija o e-trgovini u našoj državi. Kao mladoj osobi, ovakav jedan događaj, prije svega, donosi jedno dosta dobro i bitno iskustvo. Imala sam priliku slušati veoma uspješne ljude koji su doprinijeli kako sebi, tako i našem društvu i našoj državi. Od svakog govornika i iz svakog panela mogli smo dosta toga naučiti, a ono što je mene najviše dojmilo, jesu zapravo ti njihovi prvi, mali koraci i počeci koji su ih doveli do ostvarenja nekih velikih ciljeva.

Kako bi opisala trenutno stanje e-trgovine u Bosni i Hercegovini i regiji?

Trenutno stanje e-trgovine u Bosni i Hercegovini još u uvijek je u blagom zaostatku u poređenju sa zemljama regije. Naravno, tek smo na početku, te iz dana u dan, veoma brzo, vrijednost i prednosti e-trgovine dobijaju na značaju. Gospodin Matjaž Robinšak nam je to veoma dobro i slikovito prikazao svojom prezentacijom.

Kako studenti mogu iskoristiti znanja koja su stekli na konferenciji?

Na konferenciji smo imali priliku vidjeti i slušati dosta mladih ljudi, njihove priče, od samog početka, pa sve do mjesta gdje su trenutno. Njihove priče mogu nam poslužiti kao vrlo dobar motiv i inspiracija. Neke obične i male ideje koje možda nekad i nekome zvuče besmisleno i smiješno, mogu prerasti u veoma ozbiljne i uspješne priče.

Adna i Lamija 2
Adna Plasto i Lamija Kustura

Studentica si Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Da, studentica sam Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, odsjek za komunikacije, smjer komunikacijske tehnologije. Prije studija, pohađala sam Gimnaziju “Muhsin Rizvić” u Kaknju, isto tako ICT usmjerenja. Tako da, neki logičan slijed je bio da nastavim tim komunikacijskim tokovima, te sam školovanje nastavila na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet i šta bi savjetovala studentima i studenticama koji tek započinju svoje akademsko putovanje?

Studentima i studenticama koji tek započinju svoje akademsko putovanje, koji možda još uvijek ne znaju kojim putem da krenu, savjetovala bih da odaberu ono što zaista vole, što ih zanima i naravno ono gdje sebe vide u budućnosti. Proučavajući ono što volimo i što nas interesuje, olakšat će one dana kada nam i ne ide baš sve onako kako smo mi to zamislili. Slijedite svoje snove i ostvarite svoje ciljeve, radeći ono što volite.

Mojim budućim kolegama i mladima koji razmišljaju o našem fakultetu, prije svega dobro nam došli. Naučit ćete dosta korisnih stvari, pridružit ćete se sjajnom kolektivu, sjajnim ljudima koji daju sve od sebe, da na što bolji način, prenesu svoja znanja na nas studente i pruže nam priliku da ostvarimo svoje ciljeve.

Odakle crpiš inspiraciju i koji su planovi za budućnost?

Odakle crpim inspiraciju i koji su planovi za budućnost, mogu slobodno spojiti u jedan odgovor. I ja sam tek na tom nekom početku, te ta inspiracija dolazi iz želje da se ti planovi zamišljeni u nekoj budućnosti što prije ostvare. Naravno, prvo uspješno završiti studije.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Planiramo li ostati u Bosni i Hercegovini, postalo je glavno pitanje mladima, te se danas vode mnoge polemike i pitanja na tu temu. Ja sam naravno jedna od onih koji su tu, planiram ostati u svojoj domovini. Raduje me da nisam sama, ima nas još uvijek koji se nadamo i dijelimo isto mišljenje, da u toj nekoj budućnosti možemo pomoći našoj domovini.

Šta tebi tokom studija daje “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente i studentice je…?

Već sam spomenula, ne ide sve uvijek onako kako mi to zamislimo. Dosta napornih i teških dana, malo slobodnog vremena, nedovoljno dobra organizacija, dovede nas do razmišljanja da odustanemo.

Ali isto tako ta želja za tim nekim snovima i maštanjima još iz djetinjstva, prevlada te teške dane i strahove. Ne trebamo odustajati, koliko god dugo hodili, doći ćemo do našeg cilja.

Da li društvene mreže pomažu ili ometaju tvoj akademski uspjeh?

Društvene mreže, iz mog nekog ugla i viđenja, pomažu nam. Teško bi bilo i zamisliti jedan dan bez Viber grupe. Komunikacijske tehnologije, dijelimo informacije, pomažemo jedni drugima, učimo, dogovaramo kafe … 🙂

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Preporuke, film uvijek i zauvijek omiljeni “The Invisible Guest”, serija, stara, ali isto tako zauvijek omiljena “Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone Collector”, knjiga, trenutno čitam “Sutra i sutra i sutra” Gabrielle Zevin.

Studentica Lamija Kustura za STUDOMAT: Fakultet za saobraćaj i komunikacije je jako dobar izbor