Studenti, zapamtite: Padanje na ispitima je također – učenje!

Odlazak na ispit prije nego uopće krenete učiti gradivo nudi ti uvid u imena i koncepte tako da ćeš ih znati prepoznati i onda bolje naučiti.


a young female student sitting at the table using headphones when studying
Foto: Envato

Čak je i jednostavan izlazak na ispit – predtestiranje, kako ga stručnjaci zovu – učinkovitija metoda učenja od na primjer bilješki i kartica s ključnim riječima.

– Odlazak na ispit mogao bi biti ključ učenja, a ne obrnuto. Kako se pokazalo, ispit nije samo metoda kojom se mjeri nečije znanje. To je način za obogaćivanje i mijenjanje pamćenja, kazao je Benedict Carey.

Ne trebaš biti naučnik da shvatiš da štrebanje noć prije ispita neće rezultirati dugotrajnim znanjem kojem se profesori nadaju. Teško da će tako naučeni podaci ostati godinama u tvome mozgu. Međutim, pomagala prilikom učenja poput naglašavanja ključnih riječi markerima, pamćenje vokabulara pomoću kartica s ključnim riječima i pametne mnemo-tehnike, stvaraju ono što naučnici nazivaju iluzijom shvaćanja/fluentnosti.

To u stvari znači da misliš da nešto zbilja razumiješ, ali se toga nećeš sjećati do početka idućeg semestra, prenosi MojFaks.

Odlazak na ispit prije nego uopće krenete učiti gradivo nudi ti uvid u imena i koncepte tako da ćeš ih znati prepoznati i onda bolje naučiti jednom kad se uhvatiš u koštac s ispitnim materijalima. Kao da ti neko maše crvenom krpicom ispred očiju i viče:

– Hej, sjećaš li me se s onog ispita koji si pao?

Ključ učenja – onog pravog, dugotrajnog – jeste da promijeniš pamćenje. Zvuči komplikovano, zar ne? Kad jednu stvar učiš uvijek iznova, ali u različitim kontekstima, ona se polagano zauvijek ugradi u tvoje pamćenje i informacije se počnu slati poput slagalice.

Stoga, prije nego počneš izlaziti na ispite samo da provjeriš što će u njima biti, bolje bi bilo da učiš na taj način – puno ponavljanja u različitim kontekstima.