Studenti u Tuzli bi mogli bezuslovno preći u narednu studijsku godinu

Studenti Univerziteta u Tuzli mogli bi bezuslovno preći u novu studijsku godinu ukoliko ovakav prijedlog prihvati Skupština Tuzlanskog kantona koja treba izmijeniti zakonske propise.


univerzitet u tuzli

Kako piše Klix.ba. Senat Univerziteta u Tuzli podržao je na jučerašnjoj sjednici prijedlog Studentskog parlamenta o upućivanju inicijative prema Skupštini Tuzlanskog kantona vezano za izmjene i dopune kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi se omogućio bezuslovan prelazak u narednu godinu studija svim studentima, bez obzira na godinu studija na kojoj se trenutno nalaze.

– Zahtjev će biti upućen u proceduru najdalje sedam dana od dana održavanja sjednice Senata sa pratećim informacijama o broju studenata i rješenju načina realizacije nastave u akademskoj 2020/2021. godini. Očekujemo od Skupštine TK da podrži ovu odluku Senata Univerziteta u Tuzli po hitnoj proceduri, naveli su iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

Također, kako navode iz ovog parlamenta, u narednih sedam dana studenti će biti obavješteni i o aktivnostima vezano za održavanje kliničkog staža i prakse, nadoknadu vježbi, održavanju parcijalnih ispita za redovne studente i studente u obnovi te održavanju ispita za apsolvente i imatrikulante.

– Za studente korisnike usluga Studentskog centra Univerziteta u Tuzli, zaključno s 15. martom kantoni su prestali uplaćivati subvencije te očekujemo aktiviranje uplate istih čim na snagu stupi naredba vezano za dozvoljavanje daljeg rada Studentskog centra. Također, studenti će biti oslobođeni plaćanja usluge smještaja za drugu polovinu mjeseca marta nakon što Upravni odbor Univerziteta u Tuzli na prijedlog direktora Studentskog centra donese odluku. Ukratko, studenti za period koji nisu koristili usluge Studentskog centra, naglasili su iz Studentskog parlamenta.

Kada je riječ o nastavku rada Univerziteta u Tuzli, konkretne smjernice bi trebale biti poznate nakon sastanka rukovodstva ove visokoškolske ustanove sa predstavnicima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.