Studenti u Sarajevu i dalje plivaju na suhom: Zašto bazen ne može početi sa radom?

Radovi na rekonstrukciji bazena počeli su još 2004. godine.


bazeni
Foto: Oslobođenje

Studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj još nemaju na raspolaganju bazen. Iako se našlo mogućnosti, sredstava, posebnih materijala da se poslije rata iz temelja izgradi nekoliko bazena u KS-u, među kojima je i Olimpijski bazen Otoka, obnova bazena na FASTO-u traje 19 godina. Tokom svih faza obnove nedostajao je “jedan papir”, jedan “poseban materijal”, volja ili znanje.

– Obnova bazena je završena i čeka se tehnički prijem. Cijeli proces rekonstrukcije bazena je pod nadzorom Zavoda za izgradnju KS-a, a izvođač radova je firma Unigradnja. Nadzor svih procesa izgradnje bazena vrši Zavod za izgradnju KS-a koji je nadležan za tehnički prijem. Mi ne znamo zašto nije još izvršen, šta se čeka i u čemu je problem? Dok se ne izvrši tehnički prijem, bazen ne može početi sa radom i sad taj dio zavisi isključivo od Zavoda za izgradnju KS-a, objasnila je prof. dr. Lejla Šebić, prodekanesa za osiguranje kvaliteta na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj, te naglasila da Zavod za izgradnju KS-a treba da odgovori i na pitanja u vezi s nedostacima u odobrenom rješenju za građenje bazena, kao i rješenjem općinske inspekcije Centar u vezi s kontejnerom za dezinfekciju koji se nalazi u neposrednoj blizini bazena, piše Oslobođenje.

Da bi se bazen otvorio za korištenje, prvenstveno za nastavni proces, pored tehničkog prijema, potrebno je i obezbijediti sredstva za zapošljavanje većeg broja ljudi kako bi bazen mogao raditi u punom kapacitetu.

– Također je potrebno dogovoriti model vlasništva i upravljanja u saradnji sa Vladom KS-a i Univerzitetom u Sarajevu jer treba uzeti u obzir činjenicu da je FASTO sada dio integrisanog Univerziteta. Bazen je od izuzetnog značaja za nastavni proces za sve studente Univerziteta u Sarajevu jer to je prvenstveno univerzitetski bazen. Biće na raspolaganju za nastavni proces u osnovnim i srednjim školama, za osposobljavanje neplivača, razvoj vrhunskog sporta, kao i za rekreaciju svih građana Sarajeva, a posebno onih sa područja općine Centar. Bazen je poseban jer je u potpunosti prilagođen invalidnim osobama kojima je oporavak i boravak u vodi neophodan, dodala je prof. dr. Šebić.

Podsjećamo, radovi na rekonstrukciji bazena počeli su 2004. i provodili su se u fazama, kako je stizao priliv sredstava.

Do sada je završena potpuna rekonstrukcija od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme. U rekonstrukciju bazena uloženo je 4.547.720 KM. Do kraja 2016. uloženo je 1.508.000 KM, a preostali iznos uložen je od 1. januara 2017. do danas.

– Izvori finansiranja su budžetski i realizovani su putem federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS-a i Općine Centar. Finansijska konstrukcija je zaokružena, jer su ugovoreni radovi u vrijednosti odobrenih sredstava, izjavila je Šebić.