Studenti u domovima nemaju hranu, a uskoro neće imati ni struju

"Stanje je grozno, sa stropova spadaju dijelovi, WC-i su zajednički za čak 40 stanara, studenti nemaju internet, a online je nastava, uskoro neće biti ni struje.."


predsjednik SPUS

Članovi Udruženja studenata Studentskog centra okupili su se jučer na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

Studenti simbolično ostavili krompire ispred Vlade Kantona Sarajevo

Okupljenim studentima obratio se i premijer Edin Forto koji ih je podržao.

Forto podržao proteste studenata: U pravu su, ali problemi su se gomilali 20 godina

Ekipa O-kanala u Sunčanom jutru govorila je sa Farukom Devićem, predsjednikom studentskog Parlamenta UNSA.

– Naše kolege koji su smješteni u studentskim domovima, naišli su na jedan problem, a to je što studentskom centru ponestaje hrane, njima će vjerovatno uskoro nestati i struje, s obzirom da sama ustanova Studentskog centra nema direktora, koji je podnio ostavku prije nekih 45 dana. Tu počinju određena prebacivanja, što bi se reklo prepucavanja, između Vlade i bivšeg direktora. Trenutno nema ko da potpiše same javne nabavke. To je ono što onemogućuje studentima da dobiju svoju hranu, onu uslugu koju su platili. Ta usluga nije nimalo jeftina, poručuje Dević.

Osim što hrane nestaje, problemi se nastavljaju.

Studenti se žale na loše stanje: Zavirite u Studentski dom na Bjelavama

 – Stanje u studentskim domovima, nije ni malo bajno, šta više grozno je. Išli smo u studentske domove na Bjelave i u Nedžariće. Sa stropova dijelovi spadaju, žice vire iz zidova, toaleti su zajednički za čak 40 stanara. Jedno stanje koje ne odgovara bilo kojoj osobi, a pogotovo budućem akademskom građaninu, kaže Dević.

Studenti participiraju od 150 do 250 KM, jedan dio plaća njihov kanton, za to dobiju smještaj i ishranu. Studenti nemaju interneta, sami moraju da plaćaju priključak, a u toku je online nastava na većini fakulteta. Dević kaže da su ovo posljedice dugogodišnjeg odnosa prema Studentskom centru.

Pogledajte čitav razgovor.