Studenti tvrde da profesor ima prestroge ispitne kriterije

U anonimnom pismu koje je stiglo na adresu Dnevnog avaza, apsolventica Pravnog fakulteta u Zenici, koja tvrdi da iznosi i stav svojih kolega, ističe da je neuobičajeno teško položiti ispite kod profesora doc. dr. Zlatana Meškića, a koji na ovom fakultetu predaje četiri predmeta.


studenti ispit

U anonimnom pismu koje je stiglo na adresu Dnevnog avaza, apsolventica Pravnog fakulteta u Zenici, koja tvrdi da iznosi i stav svojih kolega, ističe da je neuobičajeno teško položiti ispite kod profesora doc. dr. Zlatana Meškića, a koji na ovom fakultetu predaje četiri predmeta.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Dnevni avaz, ova studentica tvrdi i da su praktični slučajevi na pismenom dijelu ispita, po ocjeni advokata s kojima su se konsultirali, više ispiti za profesionalne vještake te i da zbog toga više od 40 studenata samo još ispit iz predmeta “Međunarodno pravo” s četvrte godini treba položiti do diplomskog.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ima situacija da ljudi izlaze po dvije godine na taj ispit i ne mogu položiti, uključujući i apsolventske rokove. Naravno, uvijek se može povući ono staro da studenti ne uče, međutim to nije tačno jer poznajemo kolege koji nikada nisu obnovili godinu, a izlazili su na Međunarodno pravo po godinu i po. Ovaj problem s profesorom Meškićem traje nekoliko godina i cijeli Univerzitet u Zenici bruji o tome, ali niko ništa ne poduzima jer se boje posljedica, navodi se u pismu.

Dalje, studentica kao dokaz za svoje tvrdnje navodi podatke s oficijelne stranice Pravnog fakulteta gdje se pod odjeljkom Oglasna ploča za dodiplomski studij nalaze rezultati svih rokova do sada.

– Bilo je slučajeva da od 77 studenata koji izađu na ispit, 74 ne položi, navodi se u pismu.

Neograničen broj ispita

S druge strane, profesor Meškić u izjavi za “Avaz” tvrdi da ove optužbe nisu utemeljene.

– Studenti u okviru konsultacija, javnih uvida u rad, putem e-maila i izvan službenih termina za konsultacije imaju stalnu mogućnost komuniciranja sa svim profesorima, pa tako i sa mnom, a sve u svrhu poboljšanja znanja i što bolje pripreme za ispit. Ako student smatra da nije objektivno ocijenjen, po Statutu ima mogućnost polaganja ispita pred komisijom, što, kako vidim ovdje, nije slučaj. A svaki pokušaj da se na drugačiji način položi ispit, predstavlja korupciju, objašnjava Meškić.

On dodaje i da se prolaznost poboljšava i davanjem predrokova, a studenti koji su odslušali završnu godinu, putem apsolventskih rokova, imaju mogućnost da na neograničen broj ispita, u okviru jednog roka izlaze svaki mjesec.

Predsjedavajući Naučno-nastavničkog vijeća Pravnog fakulteta u Zenici, doc. dr. sc. Spahija Kozlić ističe da apsolutno podržava rad prof. Meškića te da su i kriteriji ocjenjivanja i autonomno pravo svakog profesora.

– Koliko je meni poznato, službenih pritužbi na rad prof. Meškića i zahtjeva za polaganje ispita pred komisijom nije bilo. Ovakav pokušaj izlaska studenata u javnost može se smatrati pokušajem pritiska i korupcije, ističe Kozlić za “Avaz“.

(avaz.ba)