Studenti traže od Kriznog štaba KS da omogući povratak u studentske domove

Iz JU Studentski Centar Sarajevo pozvali su nadležne u Kantonu Sarajevo da omoguće vraćanje studenata u domove kako bi obzirom na to da fakulteti sada već rade mogli uspješno završiti godinu studija.


Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Studentski Centar je spreman za doček studenata, ali se čeka odluka Kantonalnog Kriznog štaba. Također od strane Studentskog Centra su poslani dopisi na adrese Vlade KS, nadležnog ministarstva i Kantonalnog Kriznog štaba, te se odgovori već predugo čekaju. U mnoštvu odluka i naredbi donesenih u zadnje vrijeme nijednom se nije spomenuo Studentski Centar Sarajevo niti studenti stanari, kazali su iz Studentskog Centra prenosi Klix.ba.

Advertisements

Oni dodaju da u drugim kantonima studentski domovi već rade i da studenti borave u svojim sobama.

– Postavljamo pitanje šta je sa Kantonom Sarajevo i da li iko mari za studente koji se bore da završe tekuću akademsku godinu? Je li problem sastaviti spisak mjera za domove i omogućiti povratak studentima koji su unaprijed platili stanarinu?

Studenti su prvo izbačeni iz svojih soba, a sada i primorani da traže privatni smještaj. Poštovani Premijeru KS, poštovana Predsjednice Kriznog štaba KS , poštovani Ministre obrazovanja, nauke i mladih KS, poštovani Ministre finansija KS; pošto nismo dobili odgovore na naše upućene dopise, koristimo priliku da vas ovako javno napomenemo da su i studenti dio stanovništva Kantona Sarajevo i da nisu ništa manje vrijedni od svih ostalih kojima je posvećena pažnja i koji su odluke dobili u kratkom roku, stoji u saopštenju studenata.

Također, napomenuli su i to da su studenti platili stanarinu za idućih mjesec dana prije nego su izbačeni:

– Prostom računicom dođemo do podatka da dug prema studentima iznosi skoro 200.000 KM, te će, ukoliko se ti novci uskoro ne vrate ili kompenziraju, neko morati odgovarati za dug.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!