Iz JU Studentski Centar Sarajevo pozvali su nadležne u Kantonu Sarajevo da omoguće vraćanje studenata u domove kako bi obzirom na to da fakulteti sada već rade mogli uspješno završiti godinu studija.

– Studentski Centar je spreman za doček studenata, ali se čeka odluka Kantonalnog Kriznog štaba. Također od strane Studentskog Centra su poslani dopisi na adrese Vlade KS, nadležnog ministarstva i Kantonalnog Kriznog štaba, te se odgovori već predugo čekaju. U mnoštvu odluka i naredbi donesenih u zadnje vrijeme nijednom se nije spomenuo Studentski Centar Sarajevo niti studenti stanari, kazali su iz Studentskog Centra prenosi Klix.ba.

Oni dodaju da u drugim kantonima studentski domovi već rade i da studenti borave u svojim sobama.

– Postavljamo pitanje šta je sa Kantonom Sarajevo i da li iko mari za studente koji se bore da završe tekuću akademsku godinu? Je li problem sastaviti spisak mjera za domove i omogućiti povratak studentima koji su unaprijed platili stanarinu?

Studenti su prvo izbačeni iz svojih soba, a sada i primorani da traže privatni smještaj. Poštovani Premijeru KS, poštovana Predsjednice Kriznog štaba KS , poštovani Ministre obrazovanja, nauke i mladih KS, poštovani Ministre finansija KS; pošto nismo dobili odgovore na naše upućene dopise, koristimo priliku da vas ovako javno napomenemo da su i studenti dio stanovništva Kantona Sarajevo i da nisu ništa manje vrijedni od svih ostalih kojima je posvećena pažnja i koji su odluke dobili u kratkom roku, stoji u saopštenju studenata.

Također, napomenuli su i to da su studenti platili stanarinu za idućih mjesec dana prije nego su izbačeni:

– Prostom računicom dođemo do podatka da dug prema studentima iznosi skoro 200.000 KM, te će, ukoliko se ti novci uskoro ne vrate ili kompenziraju, neko morati odgovarati za dug.