Razlozi zbog kojih su mačke dobre za naše zdravlje

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o našem zdravstvenom stanju.


One jasno vide kada se ne osjećamo dobro ili kada smo bolesni. Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada također koriste u liječenju životinja.

Advertisements

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može znanstveno potvrditi, piše Atma.hr.

U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje:

1. Mačke smanjuju razinu stresa

Američki istraživači su istraživanjima dokazali da mačke smanjuju razinu stresa svojih vlasnika. Tokom maženja mačke povećano se ispuštaju hormoni sreće, dok se istovremeno smanjuje nastajanje hormona stresa. Predenje mačke pojačava efekt opuštanja.

Istraživački tim je za jedno istraživanje tražilo skupinu ljudi određene struke, koja je svakodnevno izložena visokoj razini stresa i odlučili su se za samostalne brokere.

I zaista su mogli dokazati da je prisutnost mačaka pozitivno utjecala na ispitanike. Promatrali su tipične simptome stresa poput povišenog krvnog tlaka, povećanih otkucaja srca i znojenje. Ispitanici s mačkama su u stresnim situacijama reagirali puno opuštenije.

2. Mačke su dobre za srce

Kada smo pod stresom, naš krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na razinu stresa, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti.

Zapravo, istraživanja su pokazala da u kućanstvima s mačkama ima 30% manje srčanih udara.

3. Mačke liječe kosti

Predenje mačke ima opuštajući učinak, ali ono može doprinijeti i puno više. Istraživanja pokazuju, da ujednačeni zvuk brujanja mačke ima ljekovit učinak na kosti. Tako se prelomi kostiju kod mačaka liječe znatno brže nego kod ostalih sisavaca. Istraživači su otkrili da je za to odgovorna frekvencija predenja od oko 25 herca.

Iz tog razloga je predenje učinkovito i kod ljudi. Uz pomoć uređaja za vibraciju, istraživači su mogli oponašati frekvenciju i pokazati ljekoviti učinak na ljudske kosti.

4. Mačke smanjuju rizik od alergija kod djece

Advertisements

Novopečeni roditelji se često brinu o tome da bi njihova mačka mogla negativno djelovati na zdravlje novorođenčeta. Ali, zapravo je istina upravo suprotna.

Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju uz mačku imaju manji rizik od razvoja alergija. Međutim, to vrijedi samo ako u obitelji ne postoji genetska predispozicija za to.

Djeca koja odrastaju s mačkom imaju i druge prednosti. To potvrđuje nekoliko istraživanja. Tako mačke, primjerice, pozitivno utječu na razvoj osobnosti djeteta.

Brzo se nauče preuzeti odgovornost i razviju bolje socijalne vještine.

5. Mačke su osjetljive

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o našem zdravstvenom stanju. One jasno vide, kada se ne osjećamo dobro ili kada smo bolesni. Postoje priče, koje nam predočavaju to koliko su zapravo mačke osjetljive. Na primjer priča o mačku Oscaru. Živio je u američkoj zdravstvenoj ustanovi. Tamo je svakodnevno hodao po hodnicima i posjećivao pacijente.

Posebna osobina: čini se kako bi on primijetio da će neki pacijent ubrzo umrijeti. Njegovo predviđanje je bilo toliko precizno, da bi njegovateljice obavijestile obitelj, kada bi mačak Oscar duže vremena ležao pored pacijenta.

6. Mačke mogu biti terapeuti

Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada također koriste u liječenju životinja. Terapija mačkama može pomoći starijim ljudima s demencijom i djeci s ADHD-om. One pružaju pacijentu osjećaj sreće i djeluju protiv osjećaja usamljenosti.

Osim toga, one mogu smanjiti udaljenost između terapeuta i pacijenta. Mogućnosti primjene terapije s mačkama su raznolike.

Dobro je znati

Terapijske mačke nisu posebno obučene. To međutim ima smisla, jer su mačke povezane s ljudima i otvorene prema strancima. Stoga je svaka mačka prikladna za to. Utočište za životinje u Münchenu je primjerice pokrenulo projekt „Djeca čitaju mačkama“.

Slično takozvanim psima za čitanje ovdje djeca s teškoćama u čitanju mogu redovito čitati mačkama, budući da su mačke dobri slušatelji i ne kritiziraju. To djeci daje sigurnost i pomaže im kod učenja čitanja. Mačke iz utočišta za životinje uživaju u maženju svojih malih posjetitelja.