Studenti s Balkana u Njemačkoj: Kao čistači zarade i do 1800 eura mjesečno

Mogućnost dobivanja sezonskog studentskog posla mnogima daje šansu da ipak preko ljeta zarade dovoljno za fakultet.


Foto: Screenshot DW
Foto: Screenshot DW

Finansirati studij je za mnoge studentice i studente veliki izazov. No mogućnost dobivanja sezonskog studentskog posla mnogima daje šansu da ipak preko ljeta zarade dovoljno za fakultet. Pojedine agencije na Balkanu su se tako specijalizirale za posredovanje poslova u Njemačkoj mladim ljudima.

Lirije Xhokli, studentica s Kosova, i ovoga ljeta radi u Njemačkoj. Od ovoga profitira i ona, ali i njena porodica, piše DW.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Prošle godine sam prvi puta radila kao studentica u Njemačkoj i to je bilo jako dobro. Zaradila sam dovoljno novca kako bih mogla nastaviti studirati, ali i pomoći mojoj porodici, govori Lirije.

I mnogi drugi studenti i studentice s Balkana žele na ovaj način zaraditi koju “paru”. Mogućnost legalnog studentskog posla u Njemačkoj je popularna i u drugim zemljama Balkana.

Ramiz Mihajlović dolazi iz Prijepolja u Srbiji.

 – Želim u Njemačku jer tamo ima puno mogućnosti za rad, govori.

 – Ovo mi nije prvi put da idem u Njemačku nego već četvrti, pojašnjava.

Agencija New Way specijalizirala se za posredovanje studenata u Njemačku. Na ovaj način hiljadama mladih ljudi pronađeni su poslovi u ovoj zemlji.

 – Posredujemo poslove za studente već 13 godina, generalno su to studenti s Kosova, ali u novije vrijeme ih je sve više s cijeloga Balkana, dodaje.

Potreba za sezoncima u Njemačkoj je velika. Već godinama agencije za posredovanje punom parom rade na Balkanu, ali i Njemačkoj. Ove godine im je, međutim, korona pomrsila račune.

 – Aktualno još nemamo toliko puno posla, ove godine smo postigli tek 10 posto našeg uobičajenog poslovnog volumena, govori Tassilo Schmidt iz agencije Hollyjob.de.

Zakonski je studentima dozvoljeno da u toku ljetnog semestarskog raspusta u Njemačkoj rade 90 dana bez da državi moraju plaćati porez i druge dadžbine. Tako, na primjer, kao čistači mogu zaraditi i do 1800 eura mjesečno, no najmanje trećina tog iznosa ode na troškove putovanja, birokraciju, životne troškove i smještaj.

Ako su, međutim, štedljivi, na kraju ljeta kući mogu donijeti znatnu svotu novca, ali i mnoštvo iskustva iz Njemačke.

 – To je jedno drugačije iskustvo, otići u nepoznato mjesto, ali pošto dobro govorim njemački, nisam imala nikakvih problema, govori Liria.

 – Provela sam jako lijepo vrijeme na poslu koji nije bio stresan, sve je prošlo dobro, dodaje za kraj.

Na kraju, studentice i studenti poput Lirije na Balkan donose malo njemačke radne svakodnevice.