Studenti proveli anketu: Naše društvo zbog predrasuda nije spremno prihvatiti različitosti

Kada znanje bude prioritet svima nama onda će neminovno doći do prihvatanja različitosti.


happy boy with down syndrome in a graduation gown
Foto: Envato

Studenti Departmana za pedagoško-psihološke nauke Internacionalnog univerziteta proveli su anketu koja je pokazala stavove građana Novog Pazara o djeci s teškoćama u razvoju. Rezultati na pitanja koliko su ih spremni prihvatiti u društvu nimalo ohrabrujući, prenosi Sanapress.info.

 – Ispitanici su pokazali svoju informisanost da znaju da postoje razvojne teškoće, kao i da postoje institucije koje se bave s ovim problemom, ali da nisu i dalje spremni da ta djeca budu dio nas, da budu dio velikih odluka i da ih uključimo u normalno funkcionisanje kao što bi to trebalo prema programu inkluzije, kaže Merima Beganović studentica Departmana za pedagoško-psihološke nauke UNINP.

Kada znanje bude prioritet svima nama onda će neminovno doći do prihvatanja različitosti.

 – U velikoj mjeri jer naše društvo zbog predrasuda nije spremno da prihvati različitosti među nama. Vjerovatno jer nismo upoznati s razvojnim teškoćama i kao društvo ne znamo koje su mogućnosti djece s razvojnim smetnjama, ističe prof. Binasa Šabanović

Organizacijom tribine i obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom pokazuju da se prave koraci.

 – Možda su ti koraci spori i možda ne prave potrebe I mogućnosti koje zaista društvo nama nameće ali svakako važan je stav I važne su aktivnosti pojedinaca, ističe doc. dr. Amela Muratović, dekanesa.