Studenti protestuju na univerzitetu u Kini: Zbog jednog kovid slučaja stavljeni u karantin

Studenti na univerzitetu u istočnoj Kini organizovali su protest pošto je univerzitet zatvoren poslije samo jednog novog kovid slučaja.


1 5 scaled
Foto: REUTERS/Thomas Peter

Na video snimku postavljenom na Twitteru vidi se veliki broj studenata na Tehničkom univerzitetu Nandžing koji protestuju jer su stavljeni u karantin.

Hoćemo kući! Rukovodstvo, podnesite ostavke! Moć su vam dali studenti, ne vi sami, vikali su studenti, najvjerovatnije aludirajući na rukovodstvo univerziteta. Na snimku se vidi kako pristiže policijski automobil na mesto događaja.

Jedna studentica je potvrdila za AFP da su protesti organizovani dan pošto je univerzitet objavio da će zapečatiti kampus na pet dana zbog samo jednog slučaja kovida.

Dodala je da su njene kolege nesretne zbog loše komunikacije sa univerzitetom i zabrinutosti da bi mogli da budu spriječeni da otputuju kući za zimske praznike, prenosi n1info.com.

Protest je uslijedio nekoliko dana što su ljudi izašli na ulice u brojnim kineskim gradovima, uključujući i Peking i Šangaj, tražeći okončanje lokdauna i ograničenja zbog politike nulte tolerancije prema kovidu. Neki demonstranti su čak tražili ostavku Politbiroa Komunističke partije i predsednika Si Đinpinga.

Kineske vlasti su okončale nemire dvojakim pristupom – hapšenjem demonstranata i pojačavanjem onlajn cenzure i nadzora s jedne strane, dok su s druge ukinule masovna testiranja i ograničenja u mnogim gradovima.