Studenti “predbolonjskog” sistema studija u Srbiji u panici da ne ostanu bez diploma [VIDEO]

Studenti u Srbiji, koji su fakultet upisali prije 2006. godine, ukoliko ne završe studije u naredna tri mjeseca, mogu izgubiti studentski status.


Studenti u Srbiji, koji su fakultet upisali prije 2006. godine, ukoliko ne završe studije u naredna tri mjeseca, mogu izgubiti studentski status.

Advertisements

Studentima koji su upisali fakultet u Srbiji prije 2006. godine istječe rok za stjecanje završne diplome, piše Al Jazeera Balkans.

Ukoliko ne završe studije do kraja ove akademske godine, mogu izgubiti studentski status. Ministarstvo prosvjete je najavilo da će produžiti taj rok, ali izmjene zakona koji to regulira još nisu stigle u Skupštinu Srbije.

Studij na Filozofskom fakultetu u Beogradu Vladimir Simović upisao je 2005. godine.

Poslije devet godina studiranja još nije stekao zvanje diplomiranog sociologa, a da bi okončao studij mora položiti još dva ispita i napisati diplomski rad, kaže reporter Al Jazeere Marko Subotić.

– Ja sam apsolvirao u roku, ali sam onda otišao na služenje vojnog roka, što me je dosta poremetilo u davanju ispita. Kasnije sam morao da radim honorarne poslove iz egzistencijelnih razloga, a oni imaju rokove koji moraju da se poštuju i samim tim si onemogućen da redovno učiš i redovno daješ ispite, kaže Simović.

Vladimir ima rok da studij završi do kraja septembra, jer je fakultet upisao po starom sistemu, a ne po programima Bolonjske deklaracije.

U suprotnom, može izgubiti status studenta. Iako je prošle godine najavljeno da će rok biti produžen, neophodne izmjene zakona još nisu usvojene, a starim studentima istječe rok.

Usaglašavanje teksta zakona

Advertisements

– Insistirali smo da te izmjene zakona budu donesene još prije početka junskog ispitnog roka, ali usljed poplava i promjene vlade to je bilo otežano, kaže Andrijan Lemut, predsjednik Studentskog parlamenta.

U Ministarstvu prosvete Srbije kažu da se još usaglašava tekst zakona, da će biti usvojen do septembarskog ispitnog roka i da će rok za studiranje po starom sistemu biti produžen za dvije godine.

– Dvije godine se neće ništa promijeniti u statusu tih studenata. Bilo bi dobro da se promijeni da oni diplomiraju u međuvremenu, a u toku te dvije godine gledaćemo da taj status trajno riješimo. Vrlo je nezgodno imati dva sistema cijeli niz godina koji funkcionišu paralelno i koji imaju vrlo velike razlike, kaže Miodrag Popović iz Ministarstva prosvete Srbije.

U Ministarstvu ne znaju tačan broj ovih studenata. Procjenjuje se da ih na Beogradskom univerzitetu ima više od 10.000.

Samo Ekonomski fakultet ima 1.550 studenata koji još nisu završili studije, a upisali su ih prije 2006. godine. Takvim studentima ovaj fakultet daje olakšice.

– To su tzv. apsolventski rokovi, dakle dodatni ispitni rokovi. Ja to lično ne smatram pogodnostima, to samo doprinosi odugovlačenju njihovih studija. Ali, ako je opšti stav u zemlji – imaće to. Imaće mogućnost da pređu na novi, akreditovane studijske programe, dakle ove bolonjske, kaže Branislav Borčić, dekan Ekonomskog fakulteta.

A takozvanih “vječitih studenata”, prema podacima Beogradskog univerziteta, najviše ima na društvenim naukama, prenosi Al Jazeera Balkans.

(Al Jazeera Balkans)