Studenti paketićima obradovali štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Poštujući Konvenciju o pravima djeteta, sada već tradicionalno studenti su posjetili Dom za djecu bez roditeljskog staranja.


dom djeca
Foto: RTV SLON

Prije 32. godine narodi su se ujedinili u želji da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, ali i odrastati u porodici. Biti sigurno i zaštićeno.

Poštujući Konvenciju o pravima djeteta, sada već tradicionalno studenti Pravnog fakulteta UNTZ posjetili su Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Ove godine zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta i kompanijom Bingo, pripremili su pregršt paketića i higijenskih potrepština za štićenike Doma, piše Rtvslon.ba.

  – Danas je predviđeno druženje predstavnika Pravnog fakulteta i naše djece. JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla godinama unazad obilježava Međunarodni dan dječijih prava kroz različite aktivnosti, kazala je Amela Tupajić, šefica Socio-pedagoške službe JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Konvencijom o pravima djeteta svijet je dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava.

 – Na ovaj način mi potvrđujemo značaj ljudskih prava, odnosno Međunarodne konvencije koja je regulisala ljudska prava i koja je članom 20. regulisala da djeca koja nemaju stalni porodični smještaj i da je država dužna da im obezbijedi, istakao je Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu UNTZ.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta. Upravo su studenti svojim primjerom i ovu godinu pokazali koliko je važno djeci pružati neophodnu ljubav i pažnju. Koliko mali znaci pažnje njima znače ogromnu sreću i radost.

 – Ovo je sada već tradicionalno da se svake godine studenti prve godine Pravnog fakulteta angažuju i pokrenu ovu akciju, dođu u posjetu i obiđu mališane, onoliko koliko ko može i da u neku ruku obradujemo dječicu, rekla je Anela Mujanović, studentica Pravnog fakulteta UNTZ.

Po prvi put ove godine učešće u prikupljanju sredstava za kuovinu paktića štićenicima Doma, uzeli su i studenti Filozofskog fakulteta UNTZ.

 – Obilježavanje ovog dana jako je važno, pogotovo sad što i mi sa Politologije učestvujemo u ovakvom danu i moram reći da smo kolege i ja zaista prezadovoljni što smo pozvani da obilježimo ovaj dan na ovakav način, istakala je Behija Hasanbašić, studentica Filizofskog fakulteta UNTZ.

Obilježavanje 20. novembra ima za cilj da podsjeti i senzibiliše javnost na poštivanje dječjih prava i potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.