Studenti otkrivaju kako se pripremaju za zimski ispitni rok, ali i varaju li na online ispitima

Kako ste zadovoljni online nastavom?


online ispit

S krajem zimskih praznika, bliži se jedan od najgorih perioda u životu svakog studenta – zimski ispitni rok. Svi ispiti su teški i strašni, no zimski rok nekako ima posebnu težinu. Je li do toga što i dalje nema Sunca kad se probudite ujutro u šest kako biste učili za ispite, ili zato što je noć već u pet poslijepodne i želite ići spavati – teško je shvatiti. No, jedno je sigurno. Ispiti dolaze.

Studentski život obilježava nekoliko stvari, no prije svega, ipak je tu samo studiranje. Posljednjih mjeseci svašta prolazi pod tim pojmom, ali bliže se rokovi kada sve dolazi na naplatu. Ispiti sasvim sigurno nisu najbitnija stvar na svijetu, no bitno ih je položiti – studentska prava, prenošenje ispita i ostale stvari koje već godinama pokušavate objasniti svojim roditeljima. Naravno, bezuspješno.

Online nastava je nešto što se dogodilo praktički preko noći i većina se još uvijek nije uspjela naviknuti na to – mnogi studenti, ali i mnogi profesori. Od problema s opremom i internetskom vezom pa do manjkavih programa, problema ima na svakom koraku. Dodajte svemu tome manjak dobre volje i stres pod kojim se svi nalaze posljednjih nekoliko mjeseci i dobijete dosta nekvalitetnu nastavu, ako do nastave uopće dođe, prenosi srednja.hr.

Brucošima su online ispiti nova stvar

Ispiti samo što nisu počeli i sada već kreće lagano panika. Jesu li održana sva predavanja i imaju li profesori o čemu uopće održati ispite? Kako će se ti ispiti odvijati – uživo ili online? Hoće li studenti biti u domovima i studentski izdržati ispite ili će pak biti doma na maminoj kuhinji i pred laptopom?

Odgovor su dali studenti iz susjedne Hrvatske.

– Zadovoljna sam online nastavom na mom faksu. Predavanja i vježbe na početku su bile uživo, a onda je krenuo hibridni model – predavanja online, a vježbe uživo. Kolokviji su se izvodili uživo, a za one koji su dobili mjere izolacije ili samoizolacije osigurano je polaganje online. Što se tiče plana održavanja ispita, profesori će nas još detaljno obavijestiti, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Ove rokove planiram biti u Osijeku te se pokušati fokusirati jedino na učenje jer je ipak doma opuštenija situacija i teže se natjerati učiti. Mislim da je varanje na ispitima općenito izvedivo na većini fakulteta, ali nemam iskustva s tim. Pošto sam brucoš, ne znam još kako izgledaju online rokovi, ali nadam se da će biti u redu te da će profesori staviti realno vrijeme za rješavanje zadataka. Situacija nije nimalo lijepa jer nas je sve psihički pogodila tragedija s potresom u Hrvatskoj, situacija s koronavirusom ne jenjava, a mi smo mladi te maštamo o normalnim vremenima kada ćemo moći popiti kavu i staviti sunčane naočale na terasi u kafiću, rekla je je Lukrecija koja studira biologiju u Osijeku.

Dodatne brige

Osim samog stresa koji nosi bilo koji ispit, online izdanje ima još nekoliko dodatnih faktora koji mogu povećati paniku kod studenata koji se bore za prolaz (ili peticu).

– Online rokovi su po meni do sada bili prilično stresni. Imali smo manje vremena za rješavanje kolokvija u odnosu na to kako bi ga uživo pisali. Naravno, ako još uz to imaš slabiji internet cijelo vrijeme, imaš i strah da te ne izbaci ili da nećeš uspjeti sve predati na vrijeme. Moram priznati da je varanje na ispitima izvedivo što baš i nije najbolja solucija. Teorija je vrlo važna za primjenu u praksi tako da iako smo online, morali bi se potruditi kao što bi to bilo i da je sve normalno. Pokušavam ne varati na ispitima jer nemam korist od toga i mislim da bi tako svatko mogao proći na faksu. Tu i tamo si napravim neki podsjetnik ako nisam sigurna u sebe, ali u većini slučajeva ih ni ne upotrijebim, rekla je Ana-Marija (19) s Prehrambene tehnologije.

Problem prepisivanja je ono čega se većina profesora boji otkako se pojavila opcija pisanja kolokvija i ispita online. Pitanje je koliko se ti isti profesori brinu da studenti ne prepisuju kada su ispiti u dvoranama, ali i koliko su se potrudili napisati ispite koje je ipak nešto teže prepisati? I naravno, koliko su se profesori potrudili oko online nastave? Neki su zaista dali sve od sebe, ali ima i dobar dio onih koji je napravio minimum minimuma.

– Nastava se ovaj semestar održavala jednim malim dijelom kontaktno, odnosno uživo, a sve ostalo je bilo online. Nisam baš previše zadovoljna s time, ali kad je već takva situacija u državi jednostavno nemamo drugi izbor. To što smo cijelo vrijeme doma – nemamo ni osjećaj da uopće idemo na faks, bar je meni tako većinu vremena, kad sam prva godina studija. Možemo zaključiti da je cjelokupna situacija jako loša i pomalo je to neizdrživo. Uvijek su mi govorili da je na faksu super – da, ali ne baš u ovom trenu. Loših stvari i događaja je sve više, a strpljenja i volje sve manje. Naravno, nadamo se boljem sutra, ali i nada za time već posustaje, požalila se Ana-Marija (19).

Pišite nam u komentarima kakva je situacija na vašim fakultetima kada je u pitanju online način nastave i polaganje ispita.