Studenti od špageta konstruisali mostove koji podnose opterećenje od 153,8 kg

Studenti su sklapali mostove isključivo od špageta i ljepila, sa ciljem da u zadatim dimenzijama izgrade što jači i što ljepši most.


most studenti
Foto: Informer.rs

Studenti univerziteta u Novom Pazaru i Novom Sadu osvojili su prva mjesta na takmičenju studenata arhitekture i građevinarstva u gradnji maketa mostova od špageta.

Zasebne tročlane komisije ocjenjivale su estetiku i izdržljivost, od kojih je prva za najljepši proglasila rad studenata Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu, dok je most tima sa DUNP na provjeri izdržljivosti podnio najveće opterećenje – 153,8 kilograma.

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu nisu krili oduševljenje pobjedom.

– Kad smo došle ovdje nismo očekivale da ćemo osvojiti prvo mjesto jer nismo stigli da se spremimo po našem mišljenju kako je trebalo. Kako je tekla izrada mosta to je bilo sve bolje i bolje i na kraju smo uspjele da napravimo most za prvo mjesto, kazala je studentica Anđela Živković za RTV Novi Pazar.

Za razliku od svojih kolega iz Novog Sada, studenti sa DUNP-a ističu da su prvo mjesto očekivali.

– Što se tiče izgradnje mosta sve smo dobro pripremili i isplanirali. Izvedba je bila dobra, pripremanje takođe, nismo se iznenadili, već smo očekivali više, rekao je student Imran Radičević, javlja Informer.rs.

Tokom prethodna tri dana 120 studenata iz osam zemalja konstruisali su i sklapali mostove isključivo od špageta i lijepka, sa ciljem da u zadatim dimenzijama izgrade što jači i što ljepši most.

Na takmičenju pod nazivom “Gradimo mostove znanja” učestvovali su studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije.