Obustavljen proces: Slovenija do sada zaprimila 1056 zahtjeva za ocjenu diploma iz BiH

Sloveniji je pristiglo 47 prijava za ocjenu diploma sa šest privatnih bosanskohercegovačkih univerziteta koji su trenutno pod istragom Tužilaštva BiH.


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

U Republici Sloveniji primiljeno je ukupno 1056 prijava za ocjenu diploma stečenih na visokoškolskim ustanovama u BiH, od čega 47 sa šest privatnih bosanskohercegovačkih univerziteta koji su trenutno pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su izdavali lažne diplome, saznaje BUKA.

Riječ je o podacima ENIC-NARIC centra pri Ministarstvu visokog obrazovanja, nauke i inovacija Slovenije, koja izdaje mišljenje o uporedivosti individualnog obrazovanja sa obrazovnim sistemom u Republici Sloveniji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Radi se o veoma malom broju diploma stečenih na ovih šest univerziteta a u ENIC – NARIC centru napominju za BUKU da nemaju informaciju o tome da li su diplome, u procesu evaluacije ili kojima je već dato mišljenje, pod istragom Tužilaštva BiH.

U 2022. godini, precizirali su na upit BUKE, Slovenci su zaprimili ukupno 1.700 prijava za evaluaciju obrazovanja (za sve nivoe obrazovanja) iz Bosne i Hercegovine, od čega 159 visokoškolskih, dok je ukupan broj zaprimljenih prijava za visokoškolske ustanove iz BiH 1056, u periodu od 2012. pa sve do februara 2023. godine.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva “Klaster”, 21. februara je u BiH je uhapšeno 11 osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama. Radi se o rektorima, dekanim i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Tužilaštvo BiH ih tereti da su prodajom diploma stekli korist u iznosu od oko 600.000 maraka

Željko Budimir, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, komentarisao je juče u Banjaluci za medije operaciju “Klaster”, koji sa provodi u visokoškolskim ustanovama u RS-u, zbog sumnje na trgovinu diplomama.

 – Prema našim informacijama, inspekcija je na terenu, provjerava visokoškolske ustanove koje su bile dio ove operacije Klaster i one visokoškolske ustanove gdje je potrebno izvršiti inspekcijski nadzor. Ono što je Ministarstvo moglo da uradi kao upravni organ, zaustavilo je privremeno reakreditaciju određenih visokoškolskih ustanova. Vrlo brzo očekujemo da ćemo imati rezultate inspekcijskog rada, da bismo mi mogli dalje zakonski da postupamo, naravno, poštujući prezumpciju nevinosti u svim ovim postupcima, izjavio je ministar Budimir.

Prema navodima portala Inforadar, koji je otkrio detalje istrage, istražuje se šest privatnih visokih učilišta. Riječ je o, navodi Inforadar, Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), Univerzitetu za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Europskom univerzitetu u Brčkom, Univerzitetu u Travniku, Internacionalnom univerzitetu Travnik te Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

U Sloveniji je priznato ukupno 47 diploma sa tih visokoškolskih ustanova a u ENIC – NARIC centru su nam precizno dostavili informaciju o broju priznatih diploma sa svakog univerziteta posebno: Univerziteta u Travniku 16, Univerziteta za poslovne studije Banjaluka 15, Nezavisnog univerziteta Banja Luka 9, Internacionalnog univerziteta Travnik 7, Evropskog univerziteta Brčko distrikt 2 dok sa Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke nije bilo nijedne diplome. Od toga U 2022. godini ukupno 9 diploma gore navedenih institucija. Nema informacije je li ijedna od tih diploma stečena na nezakonit način.

Inače, ENIC-NARIC centar pri Ministarstvu visokog obrazovanja, nauke i inovacija Slovenije, na osnovu Zakona o vrednovanju i priznavanju obrazovanja, koji je stupio na snagu 2012. godine, daje mišljenje o stranom obrazovanju na osnovu zahtjeva podnosioca od pojedinačnih elemenat završenog obrazovanja sa podacima o uporedivosti individualnog obrazovanja sa obrazovnim sistemom u Republici Sloveniji. Mišljenje je informativnog i savjetodavnog karaktera i uglavnom je namijenjeno za korištenje na tržištu rada (poslodavci, biro za zapošljavanje, drugi nadležni organi u postupcima za priznavanje pune stručne kvalifikacije i dr.).

Inače kako je BUKA ranije objavila postupci ocjenjivanja prijava za školovanje završeno u Bosni i Hercegovini privremeno obustavljeni za pojedinačne prijave u kojima je utvrđeno da nedostaju ili su nejasne ili nedosljedne informacije u vezi sa akreditacijom visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Bosni i Hercegovini.

 – Postupci će se nastaviti nakon dobijanja odgovora i konačnih stavova nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, rečeno je iz ovog centra.

NARIC centar Slovenije je također zatražio dodatna očitovanja od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (o pojedinim odredbama Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u Bosni I Hercegovini), kao i od Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH u vezi sa spiskom studijskih programa koji su izvođeni prije uvođenja Bolonjskog procesa, odnosno od 1992.-2008. godine.

 – CIP je uputio dopis nadležnim obrazovnim vlastima u kojemu je zatražio informaciju o svim studijskim programa koji su se izvodili u navedenom periodu, rečeno je krajem januara u Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH.

Obustava postupka počela je u Republici Sloveniji 24.10.2022. godine.

 – Evidentno je obe države nemaju dovoljno jasne garancije sistema osiguranja kvaliteta posebno u vezi vanjskog vrednovanja visokoškolskih ustanova za čije provođenje su zajednički nadležni Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (nadležnosti definisane članovima 48. i 49. Okvirnog zakona) i nadležne obrazovne vlasti (nadležnosti definisane zakonima o visokom obrazovanju i drugim propisima), rečeno je u Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja BiH.

Prije nekoliko dana iz ovog Centra je rečeno kako nema nikakvih promjena u vezi priznavanja visokoškolskih kvalifikacija stečenih na visokoškolskim ustanovama u BiH u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji.