Studenti ocijenili iskustvo studiranja tokom pandemije: “Loše i nikakvo”

Studentima se nije svidjela online nastava.


crying girl in t shirt on blue background
Foto: Envato

Prošle sedmice u anketi portala Srednja.hr čitatelji su pitani kako bi ocijenili studentski život tokom pandemije koronavirusa. Potaknuti mnogim lošim iskustvima koja su studenti podijelili na Redditu, rezultati ankete nisu ništa bolji jer je većina opisala studentski život ‘lošim’ ili ‘nikakvim’, dok je manjem broju bilo ‘dobro’ i ‘odlično’.

Studiranje sa sobom nosi određena očekivanja, a najveće od njih je vjerovatno druženje i upoznavanje novih ljudi. Upravo to je bio najveći problem tokom pandemije koronavirusa jer druženja jednostavno nije bilo. Zbog toga je jedan korisnik Reddita opisao kako se on na faksu osjeća ‘najusamljenije ikad’ te je pitao osjećaju li se i drugi kao on.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U komentarima su se javili mnogi studenti s istim mišljenjem, naročito oni koji su tek krenuli studirati kada je pandemija krenula te su u skoro tri godine studiranja, svega tri mjeseca bili uživo na faksu. Tako da ne poznaju svoje kolege s godine, a sada kada su se vratili na nastavu uživo, druženja poslije predavanja su nestala.

Studenti su većinom upoznali samo kolege s kojima su radili seminarske

Najviše čitatelja je studentski život ocijenilo kao ‘loše‘, odnosno njih 39.58 posto je upoznalo par ljudi, ali općenito su to bili oni s kojima su radili seminarske. Njih 26.04 posto reklo je da je njihov studentski život bio ‘dobar‘ i da su uprkos koroni uspjeli pronaći nekoliko dobrih prijatelja.

Najviše studenata ocijenilo studentski život ‘lošim’ i ‘nikakvim’

‘Nikakvim‘ je studentski život ocijenilo 22.29 posto studenata te su naglasili kako nikoga nisu upoznali i da se zbog toga osjećaju usamljeno. Ostatak, odnosno 12.08 posto ocijenilo je studentski život ‘odličnim‘ te da su se, uprkos online nastavi i pandemiji, družili s kolegama s faksa kao i inače.

U anketi je do momenta objavljivanja statističkih podataka sudjelovalo 480 studenata te je zbir onih koji su ocijenili studentski život ‘lošim’ i ‘nikakvim’ 297, a oni koji su dali ocjenu ‘dobro’ i ‘odlično’ je 183.