Studenti na mukama: Paprene cijene stanova za iznajmljivanje u Banjaluci

Studenti smatraju da stanodavci precjenjuju stanove, da na oglasima nude jedno, a da je realnost potpuno drugačija od navedenog.


Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske

Početak nove školske i akademske godine se bliži, a roditelji i studenti širom RS-a su na mukama zbog znatnog poskupljenja stanova za iznajmljivanje, dok se stanodavci vode zakonom tržišta, ako je potražnja veća od ponude, onda je dizanje cijene neminovno.

Cijenu stanova diktira, prije svega, lokacija, a potom i druge karakteristike, poput sprata, vrste grijanja, uređenosti stana i slično. Ipak, presudan izbor privremenog stana đaka i studenata zavisi prvenstveno od budžeta kojim raspolažu. Da se bez krova nad glavom ne može, to je svima jasno, ali je studente razljutilo to što su cijene smještaja svake godine sve više.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na prvoj godini studija našla sam sobu za 150 KM sa režijama, nakon četiri godine soba se ne može naći bez 250 KM plus režije, čak neki idu i do 300 KM, rekla je za “Glas Srpske” apsolventkinja Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Anđela Sladojević.

Dodala je da stanodavci uopšte ne žele da razgovaraju o spuštanju cijena.

Stanovi koji su jeftiniji previše su udaljeni i moralo bi se putovati do fakulteta, tako da je onda potreban i novac za kartu, kazala je ona.

Stanodavci u Banjaluci kažu da su im kapaciteti konstantno popunjeni, te da studenti počinju potragu za smještajem već krajem jula.

– Stan od 40 do 50 kvadrata, koji je iole ‘normalan’, ne može se pronaći za manje od 400 KM. Ljudi izdaju garsonjere po paprenim cijenama, a ono što izdaju se ne može nazvati stanom, kazala je apsolventkinja na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Maja Komazec.

Studenti su svjesni da je sve poskupjelo, od osnovnih potrepština, pa do nekih manje bitnih stvari, ali smatraju da stanarine ne bi trebalo podizati svake godine.

Neki stanovi su precijenjeni, a ne ispunjavaju uslove te cijene. Stanovi u staroj gradnji, koji su čak i udaljeniji od fakulteta, koštaju gotovo isto kao oni u novogradnji. Prema društvenoj grupi kao što su studenti, po mom mišljenju, treba da postoji malo više razumijevanja, rekla je studentkinja na master studijama na Univerzitetu u Banjaluci Dragana Despić.

Studentima koji nisu iz Banjaluke stan nije jedina stavka za koju moraju da odvoje novac, jer je on potreban i za hranu i sve ostalo.

Uslovi se ne mijenjaju, a cijene idu gore, to je sve dodatno opterećenje studentima iz drugih gradova, kazala je diplomirana studentkinja iz Prnjavora Nikolina Vukomanović.

Dom

Studenti koji žive u domu, ako hoće da ih njihovo mjesto čeka i kad se na jesen vrate, recepcijski smještaj moraju plaćati i tokom ljeta.

Bilo bi to uredu da cijena recepcijskog smještaja nije ista ili čak viša tokom ljeta nego za vrijeme trajanja akademske godine. Do ovog ljeta studenti koji su živjeli u 4. paviljonu Studentskog centra ‘Nikola Tesla’ u Banjaluci plaćali su 75 KM za dvokrevetne sobe i 65 KM za trokrevetne. To se nije mijenjalo ni za vrijeme ljeta”, rekao je jedan korisnik studentskog doma u Banjaluci.