Studenti Medicinskog fakulteta imat će predmet “Klinička seksologija”

Predmet se sastoji iz 30 časova nastave i 15 sati vježbi, a pročitajte i šta će izučavati studenti.


Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Seksološka sekcija Društva ljekara Vojvodine iznela je inicijativu da Klinička seksologija postane novi akreditovani predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Idejni tvorac ove inicijative dr Vasilije Topalov, predsjednik Seksološke sekcije kazao je za “Blic” da su ovu inicijativu pokrenuli jer su sami ljekari opšte prakse na predavanjima svjedočili kako ne mogu da rade na savlađivanju problema iz seksologije pošto nisu dovoljno obrazovani, prenosi Mojnovisad.com.

– Sa druge strane, neobrazovani su i pacijenti, te dolazi do loše komunikacije između ljekara i građana. Jedan od razloga za to je i što seksologija kao predmet nije postojala na našim fakultetima do sada, ali ni na fakultetima u regionu, objašnjava Topalov.

Predmet se sastoji iz 30 časova nastave i 15 sati vježbi. Osnovni cilj je da, koristeći najsavremeniju literaturu i uputstva preko Međunarodne klasifikacije bolesti, studenti izuče seksološke probleme neophodne za znanje ljekara opšte prakse.

– U početku, kada se pričalo o seksologiji, stav je bio da sve ide “iz glave”, međutim, kako se razvijala tehnologija i nauka saznali smo da samo 20 odsto problema seksualnih disfunkcija kreće iz glave, a sve drugo su ostale etilogije. Od bolesti krvnih sudova, do komplikacija sa kičmom, prostatom i tako dalje. U Međunarodnu klasifikaciju bolesti upisane su i bolesti seksualnih disfunkcija. Ipak, mi učimo sve o recimo srčanim bolestima, a ne učimo ništa o seksualnim, koje su u istom registru. U seksologiji su najdalje otišli Holanđani i Amerikanci, objašnjava ovaj doktor.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta, prof. dr Zoran Komazec kaže da će Kliničku seksologiju kao multidisciplinarni predmet voditi kolege sa urologije, kardiologije, psihijatrije i ginekologije koji su i autori udžbenika.

– Studenti će proći kroz osnovne kliničke seksološke probleme koji su neophodni za svakodnevni rad ljekara, seksologiju kroz uzrast, fiziološke poremećaje i patološka stanja. Baviće se anatomijom muških i ženskih polnih organa, erektilnom disfunkcijom, seksualnim ponašanjima i tako dalje. Seks nije tabu i jedan medicinar to ne smije tako da doživljava, ističe Komazec.

Po predmetu Klinička seksologija, Medicinski fakultet u Novom Sadu biće jedinstven u ovom dijelu Evrope.