Aplicirajte na stipendije Fondacije Studenica

Aplicirajte i osvojite vrijednu stipendiju!


Stipendije Fondacije Studenica 800x445 1

Fondacija Studenica dodjeljuje stipendije srpskim studentima koji upisuju završne godine studija na fakultetima na teritoriji Republike Srbije i u regionu. Od ove godine, konkurs je otvoren i za brucoše sa liderskim potencijalom.

Obim

Približno 40 studenata godišnje prima ovu stipendiju. Stipendije se dodjeljuju prevashodno studentima završne dvije godine osnovnih studija i master studija. Od 2020. godine dodeljuju se stipendije i brucošima. Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine koji su navedeni.

Približno pet stipendija biće dodijeljeno srpskim studentima u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Iznos

Iznos stipendije je 1.200 US $ u dinarskoj protivvrijednosti na godišnjem nivou za studente koji studiraju na teritoriji Republike Srbije. Stipendije će se isplaćivati mjesečno.

Iznos stipendije za studente/studentkinje iz regiona je 1.500 US $ na godišnjem nivou.

Rok

Rok prijavljivanja za stipendiju u jesenjem semestru je septembar-oktobar tekuće godine.

Obnavljanje

Stipendiju je moguće obnoviti za preostale godine osnovnih studija sve dok student nastavlja da zadovoljava kriterijume za dobijanje školarine koji su navedeni ispod.

Obavještenja

Obaveštenja o rasporedu za prijavljivanje biće redovno postavljana na ovu stranu.

Kriterijumi za prijavljivanje

​Selekcija se vrši na osnovu ličnih dostignuća studenata koji odgovaraju strogo utvrđenim kriterijumima. Kandidat mora ispunjavati sljedeće uslove:

  • ​mora biti redovni student treće ili četvrte godine osnovnih studija ili master studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisan u semestar studija za koji traži stipendiju, ili brucoš
  • izuzetni akademski uspjesi
  • drugi dokazi o uspjesima i dostignućima (npr. dodeljene stipendije, nagrade sa fakulteta, rezultate sopstvenog istraživanja, umjetnička djela, objave, nagrade sa osvojenih takmičenja)
  • visoki obrazovni i poslovni ciljevi
  • volonterski rad i vanškolske aktivnosti od društvenog i nacionalnog značaja kao i ukupna društvena angažovanost
  • pokazani liderski potencijal
  • motivaciono pismo u kome se navode obrazovni i poslovni ciljevi (ne duže od 300 riječi)
  • dva propratna pisma, odnosno preporuke koje svjedoče o karakteru, sposobnostima, predanosti i preduzimljivom duhu studenta
  • očigledna potreba za novčanom pomoći

Izvor i više informacija na linku.