Studenti izrazili svoje mišljenje o online nastavi

Kada je prvobitno najavljena online nastava, učenici su imali različite reakcije, pri čemu su se neki osjećali frustrirano, a drugi opušteno.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kada je Univerzitet Michigan State najavio povratak standardnom tipu nastave počevši od 31. januara pojedini studenti su izjasnili svoja mišljenja i iskustva sa online nastavom.

Student Junior Sean Marek kaže da se, sa izuzetkom laboratorijsih vježbi, osjeća kao da ima bolje rezultate kada je nastava online.

Uvijek sam imao problema da ostanem budan ili da ostanem fokusiran na predavanjima uživo. Sama interakcija preko Zoom-a zaista i nije tako loša. A u mom slučaju, to je zapravo bila prednost u odnosu na standarni vid nastave, rekao je.

Osim toga, Marek je student koji putuje na posao, živi sa roditeljima i osjeća se sigurnije kada nastavu pohađa online, za razliku od pohađanja nastave uživo.

Brucošica grafičkog dizajna Paige Cramton kaže da joj je bilo dobro na mreži u protekle tri sedmice jer smatra da to nije bila velika prilagodba nakon što je morala biti online posljednjih godinu i po dana. Ona se slaže s Marekom da bi, s obzirom na COVID, ostanak na mreži bio sigurnija opcija.

Za ovaj semestar, smatram da bi bilo najbolje ostati online zbog toga koliko trenutno ima slučajeva COVID infekcije, rekao je Cramton.

Drugi učenici su imali značajne muke sa učenjem online i smatraju da je povratak na nastavu bolja opcija.

Ovo mišljenje je u skladu sa nacionalnim trendovima, pri čemu su višestruke akreditovane studije otkrile da je učenje putem interneta izazvalo značajne poremećaje u akademskom uspjehu učenika.

Kada je prvobitno najavljena online nastava, studenti i učenici su imali različite reakcije, pri čemu su se neki osjećali frustrirano, a drugi opušteno. Drugi su bili zabrinuti da je ponovno uvođenje online nastave predznak novog talasa zatvaranja i znak izgubljenog napretka u sprječavanju širenja pandemije.