Studenti iz Tuzle edukuju srednjoškolce o prevenciji raka grlića maternice

U protekla dva mjeseca kroz ove edukacije prošlo je mnogo učenika, a rezultati su, kažu studenti, već vidljivi.


studentice
Foto: RTV Slon

Rak grlića maternice drugi je najsmrtonosniji karcinom koji pogađa žene. Samo u Bosni i Hercegovini godišnje od ove bolesti umre više od stotinu žena, a nekoliko stotina njih sazna da je oboljelo. Iako je toliko rasprostranjen, o ovom karcinomu se ne zna mnogo, a naročito mladi nisu upoznati sa opasnostima ove bolesti i HPV virusom koji je uzrokuje.

 – S obzirom da idem u Gimnaziju stalno imamo neka predavanja. Upoznat sa bolesti jesam ali ne i sa time da se i muškarci mogu razboljeti, rekao je Tarik Biserović, učenik Gimnazije „Ismet Mujezinović“.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zbog toga su učenicima tuzlanske Gimnazije „Ismet Mujezinović“ studenti Medicinskog fakulteta održali kratko predavanje o ovoj temi. Uputili su ih i o načinu prenošenja ali i o nastanku ovog karcinoma.

 – Od januara nastavljamo ovu akciju, koja je jedan poklon djevojčicama i učenicama o raku grlića maternice, odnosno kako taj rak prevenirati, kazala je Elma Sinanović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli, piše Rtvslon.ba.

Osim na ženama, cilj studenata je da kroz ove edukacije prođe i što više muškaraca s obzirom da HPV virus koji zapravo izaziva rak grlića maternice, pogađa i muškarce. U protekla dva mjeseca kroz ove edukacije prošlo je mnogo učenika, a rezultati su, kažu studenti, već vidljivi.

 – Dobili smo pozitivan feed back, pokušavamo da uključimo i žensku i mušku populaciju. Oni su nas posebno iznenadili jer su pokazali interes. U početku su se malo prepali obzirom da nisu toliko bili edukovani, ali pokazali su interesovanje, rekla je Jasmina Selimović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Interes su pokazali učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“ koji su od ranije upoznati o ovoj vrsti karcinoma, ali kažu da su im značile nove informacije.

 – Nažalost u svojoj bližoj okolini sam imala slučajeva ove bolesti tako da sam upoznata, ali na neki način mi je drago da jesam upoznata zbog potencijalnih novih slučajeva oko mene. Smatram da je jako važno da znamo o tome jer je sve češća pojava ove bolesti i mislim da samim znanjem možmo učiniti nešto na prevenciji, kazala je Amina Hadžimehmedović, učenica Gimnazije „Ismet Mujezinović“

Isto predavanje, studenti Medicinskog fakulteta će održati u Srednjoj medicinskoj školi, a potom će u narednim danima posjetiti i škole u Kalesiji, Brčkom i Tešnju.