Profesori i studenti sa SUM-a zgroženi rektorovim “priznanjem”

Kažu da ne mogu vjerovati na kako niske grane može pasti Sveučilište u Mostaru.


zoran tomic rektor sum
Foto: SUM Sova

Portal Bild.ba objavio analizu o “nagradi” koju su Sveučilište u Mostaru i rektor Zoran Tomić dobili iz inostranstva. Nagradu je dodijelio Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC).

Priznanja Sveučilištu u Mostaru pokrenula pitanje: Da li su nagrade kupljene?

Navodno, riječ je o nagradi koju se može naručiti i platiti, a “institucija” koja nagradu daje u akademskom i znanstvenom svijetu nema gotovo nikakav ugled. Na svojim web stranicama kao partnere navode Internacionalni univerzitet u Travniku koji je nedavno zbog kupovine diploma kao na tržnici bio u središtu bh. i regionalne javnosti.

Portal Bild.ba razgovarao je s nekoliko uglednih profesora koji djeluju na mostarskom Sveučilištu. Svi su, bez izuzetka, zgroženi najnovijom aferom u kojoj se Sveučilište preko prvog čovjeka odnosno rektora propisno osramotilo. Svi, također, govore pod uslovom anonimnosti.

 – Nemam riječi, osjećam sram, baš me sram. Imam skoro 60 godina, prorektor sam i razmišljam o tome da ostavim sve i odem u inostranstvo. Iako nemam veze s ovim, osjećam ogromnu sramotu, govori za Bild.ba, pod uslovom anonimnosti, jedan od prorektora Sveučilišta.

Profesorica na društvneom smjeru na Filozofskom fakultetu koja tamo radi dugi niz godina kaže, također pod uslovom anonimnosti, kako se ovime “dotaknulo novo dno”.

Rušenje temelja Sveučilišta

Dodaje da su upravo ovakvi potezi ono što “ruši same temelje Sveučilišta”. Ugledni profesor s Medicinskog fakulteta kaže kako je “Tomiću od taštine mozak otupio”. Dodaje i kako rektor “očito sve smatra glupima ako je povjerovao da niko neće primijetiti koliko je ovo priznanje nerealno”

Razgovarali su i sa nekoliko predstavnika Studentskog zbora, oni, također, pristaju razgovarati, ali samo anonimno. Kažu da ne mogu vjerovati na kako niske grane može pasti Sveučilište u Mostaru.

Inače, Sveučilište u Mostaru jedina je javna visokoškolska ustanova u BiH na kojoj je službeni jezik hrvatski. Djeluje zahvaljujući finansijskim podrđkama od kantona s hrvatskom većinom koji su mu i osnivači, te od novaca poreznih obveznika Hrvatske, odnosno uz podršku Vlade Republike Hrvatske.