Rektor UNSA objasnio šta će se desiti sa studentima koji su polagali ispite kod Sebije Izetbegović

Sebija Izetbegović, kojoj je Senat Univerziteta u Sarajevu 6. marta poništio magistarsku titulu, samim tim i onu doktorice medicinskih nauka, može nastaviti raditi kao liječnica, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.


Rektor Škrijelj / Foto: UNSA.ba
Rektor Škrijelj / Foto: UNSA.ba

Studenti koji su polagali ispite kod Sebije Izetbegović ne treba da se brinu jer njihovi ispiti neće propasti ili biti poništeni, kazao je za portal UNA Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog Univerziteta.

Sebija Izetbegović, kojoj je Senat Univerziteta u Sarajevu 6. marta poništio magistarsku titulu, samim tim i onu doktorice medicinskih nauka, može nastaviti raditi kao liječnica, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Senat je ocijenio da “nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu”.

Odluku Senata treba provesti Medicinski fakultet. Odluka je donesena nakon što Komisija, koju je formirao Univerzitet, nije mogla potvrditi da je Izetbegović dio ispita položila na postdiplomskom studiju u Zagrebu, te da su joj ti ispiti priznati u Sarajevu gdje je nastavila studij.

Sebija Izetbegović je trenutno na funkciji direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Rektor sarajevskog Univerziteta kaže da je sigurno da ispiti studenata neće biti poništeni, jer studenti na ovom univerzitetu imaju svoja prava i zaštićeni su.

 – Njihov rad i polaganje neće doći u pitanje, to je sigurno, potvrdio je rektor Škrijelj.

Rektor Škrijelj ne želi otkrivati naredne korake Univerziteta. Na pitanje ostaje li Izetbegović profesorica i da li će joj piti poništen sad doktorat, Škrijelj nije htio odgovoriti, rekavši da će Univezitet poduzeti daljnje potrebne korake.

Evo kako je tekao profesorski rad Sebije Izetbegović: 1996. godine izabrana u zvanje asistentice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Docentica je postala 2007. godine. Nakon toga, 2013. godine vanredna, a od 2014. godine je redovna profesorica na ovom fakultetu.

Fakultetsko vijeće predlaže, a Senat Univerziteta potvrđuje izbor u zvanje.

Rektor Univerziteta u Sarajevu je odlukom Senata zadužen da donese rješenje kojim se poništava upis u Matičnu knjiga magistranata, čime će Izetbegović izgubiti titulu magistrice, a samim time i doktorice medicinskih nauka.

Time gubi i pravo da bude redovna profesorica na Medicinskom fakultetu. Odluka Senata je konačna, a Izetbegović može pokrenuti postupak pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu.

Univerzitet je autonoman

Većina univerzitetski profesora i kolega Izetbegovićeve ne želi više komentarisati ovu situaciju, kažu sve je već rečeno, ali svi su stava da je Univerzitet autonoman i da on nije u sastavu sudstva, te da je Univerzitet taj koji daje i oduzima titulu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2021. godine pokrenulo istragu o studiranju Sebije Izetbegović. Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021. godine da zvanje magistrice Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Istraga tužilaštva još traje.